//
most olvassa...
Gazdaság, Környezetvédelem, Korrupció/gyanús ügyek, Mezőgazdaság, Politika

Csibi Magor: nem a trófeavadászat oldja meg a medveproblémát – maszol.ro

Nem a kilövési kvóta visszaállítása oldja meg az ember és a medve együttélésének problémáit, hanem több intézkedés együttes alkalmazása, a dialógus és az együttműködés – véli a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai szervezetének elnöke.

Csibi Magor azzal kapcsolatban foglalt állást szerdán a Facebook-oldalán, hogy a medvetámadások által sújtott Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megye vezetőinek kérésére a környezetvédelmi miniszter egy rendelettel az idei év második felére érvényes “közbelépési kilövési keretet” hagyott jóvá, amely 175 veszélyessé vált nagyvad kilövését teszi lehetővé.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmagorcsibi%2Fposts%2F10154523632060684&width=500

„Szomorúam tapasztalom, hogy nem a probléma okait keresik, csak a tüneteket próbálják meg kezelni, olyan módon, ami nem jelenthet megoldást” – állapította meg Csibi. Szerinte elsősorban a medve életteréül szolgáló erdőkkel való gazdálkodásról kellene beszélni. „Arról, hogyan óvjuk, hogyan termeljük ki az erdőket, miként zavarjuk meg a medvék életterét” – írja.

A WWF Románia elnöke szerint fel kellene tenni a kérdést, hogy az uniós tagság tíz éve alatt miért nem sikerült kidolgozni egy olyan vadkár-rendezési rendszert, ami valós segítséget jelent a gazdáknak. Az is kérdés – tette hozzá –, hogy miért nem sikerült a mai napig tudományos módszerekkel megállapítani a romániai medvepopuláció számát, mert szerinte a jelenlegi megoldáskeresés megalapozatlan adatokból indul ki.

„Az évtizedekig érvényben lévő kilövési kvóták nem oldották meg a problémát, ezért fel kellene tenni azt a kérdést is, hogy a trófeavadászat valóban megoldást jelent-e, vagy csak újabb problémákat generál” – vélekedik Csibi Magor.

Forrás: Csibi Magor: nem a trófeavadászat oldja meg a medveproblémát

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: