//
most olvassa...
Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Média, Pártok, Politika

A sajtószabadságért aggódik Dragnea, miután perrel fenyegette a róla cikkező szerkesztőséget – maszol.ro/Agerpres

Magyarázatot kért Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a pénzügyminisztertől és az adóhivatal (ANAF) vezetőjétől, miután az ANAF felügyelői megjelentek a tényfeltáró újságírókat és aktivistákat tömörítő Rise Project szerkesztőségében.

(maszol.ro/Jurnalul National)

Dragnea az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményében azt írja: a sajtóból értesült arról, hogy az ANAF inspektorai ellenőrzést tartottak a Rise Project szerkesztőségében. „Mivel egy idő óta a Rise Project a személyemmel kapcsolatos témákról ír, kijelentem, hogy semmi közöm nincs az ANAF felügyelői megjelenéséhez a Rise Project szerkesztőségében, felháborítanak a történtek, az az érzésem, hogy le akarnak járatni” – olvasható Dragnea közleményében, aki leszögezi, hogy az állami intézmények nem avatkozhatnak bele egy sajtóintézmény életébe, akkor sem, ha az illető sajtóintézmény egy politikusról közöl cikkeket.

Dragnea szerint ez a fajta eljárás „szomorú emlékű elnöki rezsimre” vall. „Azt kérem, hogy a pénzügyminiszter és az ANAF vezetője adjon magyarázatot az ANAF inspektorainak a Rise Project szerkesztőségében való jelenlétére. Azt akarom, hogy a magyarázat nyilvános legyen” – jelentette ki Dragnea.

A sajtószabadság tiszteletben tartását monitorozó ActiveWatch elítélte az ANAF által megkísérelt, a Rise Project ellen irányuló „megfélemlítési akciót”. Az ActiveWatch úgy vélte, hogy az adóellenőrök megjelenése a Rise Project szerkesztőségében szoros összefüggésbe hozható azzal, hogy a Rise Project az utóbbi időben Liviu Dragnea ügyei kapcsán kezdett oknyomozó munkába.

„Két nappal ezelőtt Liviu Dragnea perrel fenyegette meg a Rise Project szerkesztőségét, mitán a Rise újságírói megkérték, fejtse ki álláspontját egy vele kapcsolatos ügyben. Úgy véljük, egy kétségbeesett próbálkozásnak vagyunk tanúi, amelynek célja, hogy meggátolja a politika csúcsembereit kompromittáló információk elterjedését” – fejtette ki az ActiveWatch, amely a romániai sajtószabadság 15 évvel ezelőtti állapotához, valamint a Magyarországon, Lengyelországban és Törökországban található helyzethez hasonlítja az esetet.

Az ActiveWatch ugyanakkor felkérte a politikai vezetőket és közintézmények vezetőit, hogy tartsák tiszteletben az újságírók munkáját, és ne tegyék tönkre a sajtószabadság terén az utóbbi években elért jelentős eredményeket.

Forrás: A sajtószabadságért aggódik Dragnea, miután perrel fenyegette a róla cikkező szerkesztőséget

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: