//
most olvassa...
Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Magyari Tivadar: nem lebutított tételekre van szükség a képességvizsgán és az érettségin – maszol.ro

Az idei, általános iskolát lezáró képességvizsgák, illetve az érettségi vizsgák során kiderült: immár a vizsgatételek meghatározása is probléma, nem csak a megfogalmazás, illetve az egyes tantárgyak esetében a román nyelvből való lefordítás – hangsúlyozta szerdán Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök. Rámutatott: az RMDSZ a maga hatáskörében és lehetőségeivel kivizsgálja a megfogalmazódott panaszokat és kifogásokat.

Az ügyvezető alelnök úgy véli: a tételeknek nem könnyebbeknek, lebutítottaknak kell lenniük, hanem érvényeseknek és megbízhatóknak: „Érvényes az a vizsgatétel, amely a lehető legjobban azt méri fel, amire azt szánják. Megbízható az a tétel, amelyet minden vizsgázónak nagy valószínűséggel egyformán lehet értelmezni – legfentebb eltérő sikerrel oldják meg ezeket a tételeket.”

Magyari Tivadar meggyőződése ugyanakkor az is, hogy továbbra is a pedagógusok, illetve az őket képző és továbbképző intézetek kihívása az oktatás minőségének a javítása. A feladat pedig, amelyben az RMDSZ-nek is szerepe kell hogy legyen, az oktatás kereteinek, szervezési feltételeinek javítása és a jogszabályok pontosítása.

„Jó lenne, ha a magyar oktatás szervezését valamely erdélyi központból irányítanák, nem pedig Bukarestből, de ettől még messze vagyunk. A tételek megfogalmazásának, fordításának problémájára azonnali megoldást kell találni. Például, ha arról lenne szó, hogy a kiadott tételek nem alkalmasak a tudás vagy képességek felmérésére, nagyobb részt a tanári szakma dolga ezt orvosolni, de a keretek, szervezési feltételek megváltoztatása már az oktatásszervezőké, politikusoké, ám ez is a szakmabeliek véleménye alapján kell hogy történjen” – tette hozzá a szakember. Összegzésként kifejtette: a szervezéssel, jogi keretek javításával kapcsolatos teendők éppen azok, amelyek a legrövidebb távon éreztethetik hatásukat.

Forrás: Magyari Tivadar: nem lebutított tételekre van szükség a képességvizsgán és az érettségin

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: