//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Erdélyi Magyar Néppárt - EMNP, EU, Európai Bizottság, Gazdaság, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Kárpátalja/Ukrajna, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Külpolitika, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Szociálpolitika - Egészségügy

A kárpátaljai magyarság sorsáról értekeznek – Felvidék.ma

Nemcsak nálunk indult be a fesztiválszezon a MartFeszttel, hanem ma Felsőszinevéren is elkezdődött a XXV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, amelyen Menyhárt József, az MKP elnöke is részt vesz.

Nemzetpolitikai kerekasztal: Potápi Árpád János, Brenzovics László, Toró T. Tibor, Pásztor István, Menyhárt József, Szili Katalin. Moderátor: Répás Zsuzsanna (felvidek.ma/KMKSZ facebook oldala)

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által szervezett háromnapos tanácskozás nemzetpolitikai kérdéseket áttekintő kerekasztal-beszélgetésén Brenzovics László, a KMKSZ elnöke kifejtette, a kárpátaljai magyarság életében fontos szerepet játszó fórumon az évek során sok probléma felvetődött, s közülük sokat sikerült az anyaországgal közös erőfeszítéssel megoldani.

Elmondta, a kárpátaljai magyarság nehéz helyzetben van, és aggodalomra ad okot az is, hogy a jövő héten várható az új oktatási törvény megszavazása, amely már nem szavatolja a nemzetiségek jogát az anyanyelvű oktatáshoz. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben heves magyarellenes támadások kezdődtek az ukrán médiumokban, Kárpátalján pedig magyarellenes provokációk történtek, amelyekre nem reagáltak kellőképpen sem a hatóságok, sem az EU. Kiemelte, Ukrajnában nagyon súlyos a szociális helyzet, ezért a munkaképes lakosság milliószám távozik külföldre. A kedvezőtlen folyamatok – mondta – a kárpátaljai magyarokat is érintik, de biztatónak nevezte, hogy a legutóbbi önkormányzati választások eredményeként Kárpátalján a magyarság meghatározó politikai erővé vált. A nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarság  saját erőfeszítéseinek és jelentős mértékben Magyarország, a magyar társadalom szolidaritásának köszönhetően meg tudott maradni közösségként.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára rámutatott: a nemzetpolitikának nem kell reflektálnia az egyes országok belpolitikájára, felül kell azon emelkednie, mert a helyi magyar szervezetek jobban ismerik a saját országuk helyzetét. A nemzetpolitikának az összmagyarságot kell néznie, és szükség esetén egy-egy nemzetrész esetében kell lépnie. Ezt ők meg is teszik, ám ennek ellenére a határon túli magyarság lélekszáma csökken, iskolákat zártak be emiatt.

Hangot adott azon véleményének, miszerint nincs más út, mint tovább erősíteni a magyar családokat, a nemzettudatot, fejleszteni a külhoni magyar közösségek gazdaságát, erősíteni az ifjúságot. Az államtitkár rendkívül fontosnak nevezte a határon túli magyar pártok összefogását, hozzáfűzve, hogy bűnt követ el az, aki veszélyezteti az egységet.(Forrás: MTI)

Forrás: A kárpátaljai magyarság sorsáról értekeznek | Felvidék.ma

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: