//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Képzőművészet, Magyar-magyar, Magyarokról, Művelődés, Politika, Régiók/autonómia, Történelem, XVI-XVII. századok

Soltész: a közös emlékek ápolása segít begyógyítani a történelmi sebeket – ujszo.com

Két egymásra utalt nemzet számára rendkívül fontos, hogy ápolják közös emlékeiket, mert ezzel segítik a történelmi sebek begyógyulását – jelentette ki Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a szlovákiai Zborón, ahol részt vett II. Rákóczi Ferenc szobrának ünnepélyes leleplezésén.

A részben magyarok, de túlnyomórészt szlovákok lakta északkelet-szlovákiai településen közös, magyar-szlovák kezdeményezés alapján állítottak szobrot a fejedelemnek, akinek személye egyebek mellett azzal kötődik a faluhoz, hogy szüleinek, Zrínyi Ilonának és I. Rákóczi Ferencnek ott volt az esküvője.

“Két, múltja tekintetében összefonódott és teljes mértékben egymásra utalt nemzet kapcsolatában rendkívül fontos, hogy a történelmi emlékek közös ápolásának a mostanihoz hasonló példáival is hozzájáruljanak az egymáson, sokszor nagyhatalmi játszmák következtében ejtett sebek begyógyításához” – mondta Soltész Miklós a szobor leleplezése után az MTI-nek nyilatkozva. Hozzátette: ezekre az apró lépésekre a jövő tekintetében azért is szükség van, mert most, amikor a magyar közösségek által is lakott szomszédos országokkal javulnak a kapcsolatok, vannak olyan külső igyekezetek, amelyek ezeknek a nemzeteknek az “összeugrasztását” célozzák.

A szoborállítás előzményei tavalyra nyúlnak vissza, amikor a felvidéki Borsiban II. Rákóczi Ferenc születésének 340. évfordulóján együttműködés kezdődött a magyar kormány, magyar civilszervezetek, illetve Sátoraljaújhely és Zboró önkormányzatai között. Utóbbi település már hosszabb ideje kiemelt feladatként tekint a Rákóczi család emlékének ápolására és a hozzájuk kötődő történelmi emlékek megtartására.

A szoboravató rendezvényen – amely Zboró Antiokheiai Szent Margit templomában tartott ünnepi szentmisével kezdődött, majd a Szent Zsófia téren elhelyezett szobor felszentelésével folytatódott – több százan vettek részt. A szoboravatót követően a település első világháborús katonatemetőjében magyar és német nyelvű emléktáblákat is lelepleztek, majd Zboró és Sátoraljaújhely önkormányzatának képviselői egy testvérvárosi együttműködési megállapodást írtak alá.

Forrás: Soltész: a közös emlékek ápolása segít begyógyítani a történelmi sebeket | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: