//
most olvassa...
Gazdaság, Infrastruktúra, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Pártok, Pénzügyek, Politika

Tagadja az adóhatóság elnöke, hogy „rendelésre” vizsgálódnak a Rise Projectnél – Krónika

Az országos adóhatóság (ANAF) nem politikai intézmény, ellenőrzéseit nem politikusok nyilatkozatai alapján végzi – jelentette ki pénteken Bogdan Stan, az ANAF elnöke.

(kronika.ro/Pál Árpád)

Az adóellenőrök a Rise Project szerkesztőségében végzett kontrolljával kapcsolatban Bogdan Stan az Agerpres szerint úgy nyilatkozott: az általa vezetett intézmény nem igazítja cselekvési tervét a politikusok nyilatkozataihoz.

Júliusra például 4000 ellenőrzést terveztek be, és a Rise Project „valószínűleg közöttük volt” – tette hozzá az ANAF vezetője.

Bogdan Stan csütörtök este úgy nyilatkozott: a Rise Projectnél végzett ellenőrzésre az Adócsalás Elleni Főigazgatóság (DGAF) által végzett kockázatelemzés nyomán került sor, miután feljelentés érkezett a DGAF bukaresti székhelyére.

Az adóhatóság vezetője kijelentette: minden területen és minden szinten készítenek kockázatelemzéseket. „Az ANAF ellenőrzései nem irányulnak a sajtószabadság ellen. Mi tiszteletben tartjuk a sajtó jogait és szabadságát” – mondta Stan.

Az MTI beszámolójából kiderül, hogy Liviu Dragneának, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének üzleti kapcsolatairól és vagyonáról tényfeltáró cikkeket közlő két ellenzéki hírportálnál végzett ellenőrzéseket a román adóhatóság, amit román médiaszervezetek hatósági megfélemlítési akciónak minősítettek.

A kormányoldallal kritikus Digi24.ro hírtelevízió pénteken számolt be róla, hogy a RiseProject.ro és a Hotnews.ro ellenzéki hírportálokhoz kiszállt az adóhatóság.

Az ellenőrzést éppen azon a napon tartották, amikor a RiseProject.ro Dragnea üzleti kapcsolódásairól szóló tényfeltáró sorozat egyik fontos részét készült közzé tenni.

Az adóhatóság elnöke azt állította, hogy feljelentés alapján jártak el. Az ActiveWatch médiaszervezet elítélte az adóhatóság fellépését, és a portálok elhallgattatására irányuló megfélemlítési akciónak nevezték az eljárást.

A RiseProject.ro végül közölte a cikket, amely szerint a belügyminisztérium titkosszolgálatának egyik 2011-ben készített, később titkosított jelentése megállapította Dragnearól: a 2000-es évek elejétől, amikor Teleorman megyei önkormányzati elnök volt, hozzá közel álló személyekkel együtt „szervezett bűnöző csoportot” hozott létre.

Leírják, hogy

a Tel Drum nevű cégen keresztül európai uniós pénzeket pályáztak meg és térítettek el eredeti rendeltetésüktől.

Emellett a cég rendszeres nyertese volt az infrastruktúra-fejlesztésre kiírt állami közbeszerzési pályázatoknak, többször a reális árhoz képest túlértékelt munkálatokat fizettek ki nekik, de volt olyan is, hogy fiktív munkálatokért vettek fel pénzt – olvasható a jelentésben.

A belügyminisztérium titkosszolgálata cáfolta, hogy a jelentést valóban az intézmény készítette volna, így nem ismerték el annak hitelességét.

Augustin Lazăr, Románia legfőbb ügyésze is megszólalt az ügyben. Szerinte amennyiben hitelesnek bizonyul a jelentés, a korrupcióellenes ügyészségnek kellene kivizsgálnia az esetet.

A korrupcióellenes ügyészség pénteken közölte: tavaly február óta folyamatban van egy vizsgálat a vádhatóságnál ismeretlen személyek ellen, amely a RiseProject.ro által közzé tett információk egy részét vizsgálja. A tényfeltáró portál korábban Dragneának a brazíliai vagyonáról és az üzleti kapcsolatairól cikkezett.

Dragnea az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írta: a sajtóból értesült arról, hogy az ANAF inspektorai ellenőrzést tartottak a Rise Project szerkesztőségében.

„Mivel egy idő óta a Rise Project a személyemmel kapcsolatos témákról ír, kijelentem, hogy semmi közöm nincs az ANAF felügyelői megjelenéséhez a Rise Project szerkesztőségében,

felháborítanak a történtek, az az érzésem, hogy le akarnak járatni”

– olvasható Dragnea közleményében, aki leszögezi, hogy az állami intézmények nem avatkozhatnak bele egy sajtóintézmény életébe, akkor sem, ha az illető sajtóintézmény egy politikusról közöl cikkeket.

Dragnea szerint ez a fajta eljárás „szomorú emlékű rezsimre” vall. „Azt kérem, hogy a pénzügyminiszter és az ANAF vezetője adjon magyarázatot az ANAF inspektorainak a Rise Project szerkesztőségében való jelenlétére. Azt akarom, hogy a magyarázat nyilvános legyen” – jelentette ki Dragnea.

Forrás: Tagadja az adóhatóság elnöke, hogy „rendelésre” vizsgálódnak a Rise Projectnél

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: