//
most olvassa...
Kárpát-medencei körkép, Korrupció/gyanús ügyek, Magyarokról

Vizes lepedők – ujszo.com

„Összművészeti produkcióban” folyik le sok a Dunán.

Water Lali és Water Lili, a (csurom)vizes kabalafigurák (ujszo.com/MTI)

Kezdjük a tényekkel. A budapesti vizes-vébé 120 perces megnyitója jóval többe kerül, mint a Sziget fesztivál nagyszínpadának egyhetes programja. Utóbbi 1,85 milliárd forintból jön ki idén, ebben már Pink gázsija is benne van, aki a szervezők szerint többet kap, mint az eddigi rekorder Prince. Megszámoltuk: összesen 28 zenekar és előadó felléptetése jött ki ebből a pénzből, a teljes „zöldmezős”színpadtechnikával együtt.

A vizes-vb nyitógáláján 3,4 milliárd forint folyik le a Dunán. A balatonfüredi megnyitóval és a Sportarénában tervezett zárórendezvénnyel együtt 4,3 milliárd forintjába kerül ez a buli a magyar adófizetőknek. „A világbajnokság nyitórendezvénye minden idők legnagyobb, leglátványosabb rendezvénye lesz” – állítja a szervező cég. Ekkora optimizmus nem kíván további kommentárt, inkább soroljuk, amit eddig tudunk: 270-en táncolnak majd egyszerre földön és vízen (a Dunára épített színpadon), lesznek artisták, balett-táncosok, néptáncosok, vízfüggönyre vetített lézershow és persze a kötelező tűzijáték. Muszáj szó szerint idéznem az állami hírügynökséget, annyira szépen fogalmaz: „Az összművészeti produkcióban több mint 510-en lépnek fel”. Hadd szögezzem le: teljes szívemből szurkolok a szervezőknek, hogy ne okozzanak nemzetközi blamázst ennyi pénzből. Tudom, hogy a helyszínre utazni felesleges, mivel alig pár száz VIP-vendég élvezheti a teljes értékű látványt. Lesz ugyan hét óriáskivetítő, de akkor már inkább otthon, a fotelből nézem a megnyitót a magyar állami tévében. Máshol amúgy sem találnék rá, mivel Magyarországon csak az MTVA közvetítheti, külföldi csatornák pedig nem igazán tülekednek, hogy átvegyék. Egyedül a CNN jelezte érdeklődését, de az is csak odakapcsol a péntekenként 21.30-tól sugárzott sport félórájában. Gyenge matekos vagyok, de megkockáztatom: így nehezen jön össze az a hatmilliárd néző, amelyet a grandiózus show fő koordinátora, Szántó Éva jövendölt a képernyők elé.

Ki tudja, érdekelte volna-e a teljes műsor a Eurosportot – amely egyébként közvetíti a vébé versenyeit –, ha sikerült volna leszerződtetni a Rolling Stonest. A szervezők ebbéli igyekezetéről márciusban röppentek fel hírek, de aztán hamar le is lohasztották jó kedvemet: Mick Jaggeréket nem sikerült a Duna vizére csábítani. A helyettük leakasztott (múlt héten bejelentett) másik „világsztár”, Emeli Sandé tegnapelőtt betegség miatt lemondta a szereplést. Hatalmas pech. Van némi szervezői tapasztalatom és ismerem az ország szinte összes fontosabb koncertügynökségét, ezért merem kijelenteni, hogy nehéz lesz egy héttel a megnyitó előtt A-ligás beugrót találni. Még akkor is, ha csillagászati összeget kínálnak neki, térden csúszva. Magára valamit is adó popsztár ugyanis nem vesz komolyan olyan szervezőket, akik pár nappal az esemény előtt kínálnak neki szerződést. Minimum két hónappal a koncert előtt le kell fixálni mindent, de általában fél év az ügymenetre szánt idő. Néhány errefelé haknizó retróelőadó jöhet csak szóba, vagy no name feltörekvők, esetleg Ákos, aki mindig kéznél van (hogy más testrészt ne említsünk).

Leslie Mándokit és barátait sajnos nem hívhatják, mert ő augusztusban lép fel Budapesten, és két hónap alatt két jelenés még belőle is sok lenne.

A gálán egyébként fellép a jelenlegi kormányzat összes kedvence, a Román Sándor-féle Experidance-től a csodazongoráját bűvölő Bogányi Gergelyig. Eötvös Péter zeneszerzőt is rábeszélték a szereplésre – el sem tudom képzelni, mit adhat ott elő. „A produkció végigvezeti a nézőt az ország történelmén, amelyben mindig kiemelt szerep jutott a víznek, elsősorban a Dunának” – ígérik a szervezők. Ja, és annak külön örülök, hogy „500 világhírű hazai művészt” láthatok majd a tévében. Fogalmam sem volt, hogy ennyien vannak. Büszkébben ver a szívem.

Forrás: Vizes lepedők | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: