//
most olvassa...
Cotroceni, Egyházak, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia

Székelyföldre látogat Klaus Johannis, Csíksomlyót is felkeresi – maszol.ro

Egy napos látogatást tesz július 18-án Székelyföldre Klaus Johannis államfő – jelentette be kedden Mădălina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

 

„Sok éve eltelt már az utolsó elnöki látogatás óta a két megyében. A látogatás célja jobban megismerni a helyi problémákat, tájékozódni a helyi közösségek mindennapjairól és azonosítani a régió fejlesztésének lehetőségeit” – fogalmazott Dobrovolschi.

Az államfő Csíksomlyóra, a pünkösdi búcsú helyszínére is ellátogat. A szóvivő szavai szerint ugyanis Klaus Johannis ezzel is jelezni akarja, hogy nagy fontosságot tulajdonít a hagyományok ápolásának, a vallási szabadság tiszteletben tartásának, a helyhatóságok és az egyházak együttműködésének.

Az elnök felkeresi még a csíkszentkirályi ásványvíz-palackozó üzemet, a csíkszeredai megyeházán pedig a térség háromszáz választott önkormányzati képviselőjének és közigazgatási tisztségviselőjének jelenlétében tartandó tanácskozáson vesz részt.

Dobrovolschi Románia egyik legismertebb, Kelet-Európa legnagyobb zarándokhelyeként jellemezte Csíksomlyót, ahova Romániából és más országokból és érkeznek hívők. Az elnök a látogatásával jelezni szeretné, hogy bátorítja a hagyományápolást, fontosnak tartja a felekezeti szabadságra vonatkozó alkotmányos jogokat, valamint a helyhatóságok és egyházak közötti kulturális, szociális és oktatási partnerséget – tette hozzá.

Johannis felkeresi a csíkszeredai Szent István Otthont, ahol kézművesekkel, őstermelőkkel és helyi idegenforgalmi vállalkozókkal is találkozik, jelezvén, hogy Hargita és Kovászna megye fejlődése szempontjából, de romániai „brand”-ként is fontosnak tartja a falusi turizmust és biogazdálkodást. Dobrovolschi szerint az államfő Sepsiszentgyörgyön fejezi be látogatását, ahol kis- és középvállalkozások, klaszterek és inkubátorházak képviselőivel találkozik.

Az elnök július 18-i programját Vrancea megyében, a marasti mauzóleumban fejezi be, ahol részt vesz az első világháború egyik legnagyobb romániai ütközetének centenáriumi megemlékezésén, hogy az első világháborúban elesett román katonák emléke előtt tisztelegjen – mutatott rá az elnöki hivatal szóvivője. Hozzátette: fontos megemlékezni a román hadsereg dicsőséges pillanatairól, az államfő szerint pedig most már ideje komolyabban venni a felkészülést a „Nagy Egyesülés” centenáriumára, vagyis Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó, 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés századik évfordulójára.

Forrás: Székelyföldre látogat Klaus Johannis, Csíksomlyót is felkeresi

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: