//
most olvassa...
Cotroceni, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Nemzeti ünnepek, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Kelemen: Johannis kampányolni megy a Székelyföldre – Krónika

Kampánycélból utazik a Székelyföldre Klaus Johannis államfő – jelentette ki szerdán a Krónika kérdésére Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke közölte azt is: eldőlt, hogy a román egyesülés centenáriumára tekintettel a szövetség nem lép kormányra 2019 előtt.

Az RMDSZ elnöke egy kolozsvári sajtóbeszélgetésen úgy vélekedett, a jelenlegi elnök elődjének, a magyarlakta régióban rendszeresen megfordult Traian Băsescunak a modelljét veszi alapul, amikor nem az erdélyi magyarság érdekvédelmi szervezetével, hanem közvetlenül az erdélyi magyar emberekkel kíván tárgyalni.

Kelemen feltárta: Johannis mintegy fél évvel ezelőtt jelezte neki, hogy még ebben az évben felkeresné Hargita és Kovászna megyét, és noha a szövetségi elnök március 15-ét javasolta a vizit időpontjának, az államfő nem tartotta jó ötletnek. Mivel az RMDSZ vezetőivel, székelyföldi parlamenti képviselőivel nem egyeztetett a Cotroceni-palota, és nem hívták meg, ezért nem is lesznek ott az államfő július 18-ai jövő keddi székelyföldi látogatásának állomásain.

A politikus egyébként érdekesnek nevezte, ahogyan Johannis lereagálta az RMDSZ és a balliberális koalíció vezetői között a kormányváltás idején lezajlott tárgyalásokat. A Tudose-kabinet megalakulását megelőző cotroceni-i konzultáción az államfő azt mondta az RMDSZ küldöttségének, hogy a magyar alakulat „fölöslegesen tette ki magát támadásoknak” a PSD–ALDE-koalíciónak benyújtott követeléscsomagjával.

Kelemen elmondása szerint Johannis kijelentette: bármelyiket fogadta volna el a bukaresti parlament az RMDSZ által szorgalmazott jogszabályok közül, azok külön-külön súlyos etnikai konfliktust szítottak volna Erdélyben.

(A szövetség a kulturális autonómiát is tartalmazó kisebbségi törvényről, március 15. hivatalos ünnepnappá nyilvánításáról és az anyanyelvhasználati jogoknak a helyi közigazgatásban történő bővítéséről egyeztetett a román koalícióval). Kelemen felidézte: ekkor is elismételte azt a 2015-ben megfogalmazott javaslatát, hogy egy olyan többség-kisebbség paktumot kellene az államfőnek kezdeményeznie, amely kivonja a kisebbségi kérdést a pártpolitikai csatározások köréből, és biztosítja, hogy nem nyirbálják meg a szerzett kisebbségi jogokat.

Kelemen Hunor kérdésünkre elmondta: eldőlt, hogy a 2018-as román egyesülés centenáriumára tekintettel az RMDSZ bizonyosan nem lép kormányra 2019 előtt, mindazonáltal folytatni kívánják a parlamenti együttműködésről szóló megállapodást a PSD–ALDE-koalícióval; az első félév tapasztalatait augusztus végén értékelik ki a szövetség frakciói.

A politikus megismételte a kormányválság kapcsán nemrég a Krónikának adott interjú során is elmondottakat, miszerint a jelenlegi román ellenzéki alakulatok – a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Băsescu vezette Népi Mozgalom (PMP) – nem tárgyalóképesek az RMDSZ számára. Ezekkel a pártokkal a szövetség annak ellenére sem tud együttműködni, hogy a PNL-t a félig magyar származású Ludovic Orban, az USR-t pedig ideiglenesen a magyar nemzetiségét teljes mértékben felvállaló kolozsvári Elek Levente irányítja.

Forrás: Kelemen: Johannis kampányolni megy a Székelyföldre

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: