//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Magyar szervezetek, Magyarokról

Kotleba már délen is kampányol – ujszo.com

Marian Kotleba Besztercebánya megye által támogatott magyar rendezvényeken is kampányol az őszi megyei választások előtt. Radovan Bránik szélsőségekkel foglalkozó szakértő szerint kitiltani ugyan nem lehet egy-egy akcióról, de jelezni kellene neki, hogy nem azonosulunk a politikájával.

(maszol.ro/TASR)

Múlt hétvégén rendezte meg a 17. Ipoly Menti Művészeti Fesztivált a Csemadok Nógrádi Területi Választmánya Vilke község önkormányzatával. A fesztiválon a szélsőséges nézeteiről ismert Marian Kotleba, Besztercebánya megye és a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) elnöke is részt vett.

Felháborító részvétel

Galcsík Károly, a Csemadok Nógrádi Területi Választmányának titkára nem érti, miért kellene magyarázni a megyefőnök jelenlétét a fesztiválon.

„Miért vesz részt a megyefőnök egy, a megye által támogatott rendezvényen? A támogatott minden alkalommal küld meghívót a támogatónak: a hivatalnak és az összes megyei képviselőnek. Személyesen Marian Kotlebát nem hívtuk meg. Ő telefonon jelezte az önkormányzatnak, hogy ellátogat a fesztiválra” – mondta Galcsík Károly, hozzátéve, hogy rendszeresen pályáznak a megyénél, mindig sikeresen. „Mindannyian meglepődtünk, hogy eljött. Ő az első megyefőnök, aki részt vett a fesztiválon. Nem tilthattuk ki. Igyekeztünk korrekten viselkedni” – magyarázta a titkár, aki szerint a fesztivál megnyitóján, mintegy 15 percig volt jelen a megyefőnök. „A szervezőkkel megállapodtunk, hogy ha fel akar szólalni, a feszes programra hivatkozva nem adunk teret neki. Erre azonban nem került sor, nem kért lehetőséget” – zárta a területi titkár.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke szerint nem lehet kidobni a rendezvényről a megyefőnököt. „A nácikat és a fasisztákat nem népszerűsíteni, hanem ignorálni kell” – mondta Bárdos, akit felháborított, hogy a Kotlebáról készült fotók felkerültek a szervezet egyik közösségi oldalára. A felvételeket egyébként eltávolíttatta.

Kitiltani nem lehet

Radovan Bránik szélsőség szakértő nem lát módot és okot sem arra, hogy a megyeelnököt, aki ráadásul anyagiakkal is támogatta a fesztivált, kitiltsák a rendezvényről. „Azzal, hogy megjelent a rendezvényen, gyakorlatilag alkotmányos jogával élt. Egyértelmű, hogy Kotleba a közelgő megyei választásokra készülve politikai előnyt akar szerezni, és a magyar közösség tagjait is igyekszik megszólítani” – magyarázta a szakértő, miért jelent meg Kotleba egy olyan rendezvényen, amely iránt eddig nem érdeklődött. „Érdekes, hogy míg korábban a magyarok és a szlovákok közötti etnikai alapú feszültségszításra törekedett az ĽSNS, mára nagyon erős kapcsolatokat ápolnak, és nem hivatalosan nagyon intenzíven együttműködnek a magyar szélsőséges csoportokkal, például a Jobbikkal” – állítja Bránik. Szerinte azt is el kell ismerni, hogy míg a standard politikusok kevésbé, addig az ĽSNS elnöke nagyon intenzíven kommunikál a választóival. Megoldást az ilyen helyzetekre az jelentene, ha más nyerné el a megyefőnöki posztot. Meggyőződése, hogy a rendezvényeken való részvétel megtiltása helyett hatásosabb lenne, ha a többi résztvevő nyíltan hangot adna annak, nem ért egyet Kotleba és pártja nézeteivel. „Nem kell kezet fogni és barátkozni vele, jelezni kell, hogy nem tekintik partnernek. Jobbára azonban az a tapasztalatom, hogy az emberek meglepődnek, ha megjelenik valahol, egymás között morognak ugyan, de nem küldik el melegebb égtájakra” – zárta Radovan Bránik.

Forrás: Kotleba már délen is kampányol | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: