//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Média, Politika, Régiók/autonómia

Parázs vita a szlovákiai magyar sajtóról – ujszo.com

Indulatoktól sem mentes vitát hozott lapunk főszerkesztője, Szalay Zoltán és a hirek.sk portált vezető Molnár Judit beszélgetése a Gombaszögi Nyári Táborban.

(ujszo.com – Somogyi Tibor)

Molnár Judit, aki korábban a Szabad Újságot is irányította, hangsúlyozta, szerinte létezik kisebbségi újságírás, amelynek elsődleges feladata, hogy közösséget formáljon. Ezért, bár ellenőrző feladata is van a kisebbségi sajtónak, néha cizelláltabb megfogalmazást kell választania. „Ha egy iskoláról kijelentjük, hogy rossz, az azt eredményezheti, hogy ott esetleg nem a magyar iskolába adják a szülők a gyereküket” – magyarázta Molnár Judit.

Szalay Zoltán ugyan nem veti el teljesen a kisebbségi sajtó fogalmát, ám szerinte sokkal fontosabb a véleményformáló, a bulvár- és a propagandasajtó megkülönböztetése. „A közösségformáló hatás is fontos, de ez nem zárja ki a kritikus megközelítést, sőt, éppen ez lehetne az alapja, hogy egy egészséges közösséget építsünk, amely felvállalja a hiányosságait is, és konstruktív megoldási javaslatai vannak” – mondta Szalay.

Molnár Judit úgy véli, a szlovákiai magyar sajtó forráshiányos és féloldalas, szerinte a kétosztatú társadalomban a nemzeti oldalnak sokkal kevesebb a sajtóorgánuma, mint a liberálisnak. Szalay kiemelte, hogy ez a megosztás erőltetett, és nem is akar ilyen felosztásban gondolkodni. Arra is rámutatott, hogy ez nem közösségépítő.

Szalay számára fontos, hogy az Új Szó minden szlovákiai magyar napilapja lehessen, ezért is szeretne teret adni különféle nézőpontoknak. „A szlovákiai magyar közösség a kapacitásai okán nem képes arra, hogy két nyomtatott napilapot is fenntartson egészséges finanszírozás mellett” – fogalmazott Szalay, hozzátéve, hogy a nem egészséges finanszírozás, a tőkeinjekciók alaposan veszélyeztetnék a függetlenséget.

Molnár Judit felhívta a figyelmet, hogy portálja semmilyen szlovák állami támogatást nem kap, szemben az Új Szóval. Szalay Zoltán pontosította az elhangzott pontatlan adatokat – 2016-ban az Új Szó 25 ezer eurót kapott a kisebbségi kulturális támogatásokból –, és rámutatott, az Új Szó költségvetésének ez kevesebb mint egy százaléka. „Semmi gond nincs azzal, ha egy sajtótermék magyar vagy szlovák állami vagy kormányzati forrásokból is kap támogatást, az a probléma, ha egy lap kizárólag ebből él. Ha egy portálnak az egyetlen finanszírozója egy kormány, ott nem lehet szó függetlenségről.”

Molnár Judit szerint az ember önmagától soha nem lehet független. „Ha machetével állnának felettem, akkor sem tudnám azt írni, hogy nekem tetszik az, ami most Európában zajlik, hogy ellenőrizetlenül özönlenek be a migránsok, akik aztán megváltoztatják a kontinens vallási összetételét” – mondta Molnár Judit, majd arról beszélt, hogy a magyar kormány őt nem ellenőrzi.

Szalay Zoltán megjegyezte, a magyar kormánypropaganda ilyen kritikátlan tálalása nem a függetlenség jele.  Lapunk főszerkesztője arról is beszélt, rossz az a beidegződés, hogy a „mi sajtónk ne írjon rólunk semmi rosszat”, és igenis tenni kell azért, hogy a hatalom ne próbálja meg a sajtót a vazallusává tenni.

A beszélgetésnek nem tett jót, hogy a vitázó felek és a műsorvezető egyetlen mikrofont adogatott körbe (ez a nagysátor más rendezvényein is így volt), így sokszor csak késve tudtak reagálni a másik fél felvetéseire. (bt)

Forrás: Parázs vita a szlovákiai magyar sajtóról | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: