//
most olvassa...
Emberi jogok, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Média, Politika

Párhuzamos magyar médiavalóság – ujszo.com

Éles, provokatív, de az utóbbi időszakban megszokotthoz képest korrekt hangvégelű vita zajlott Murányi András, a megszüntetett Népszabadság utolsó főszerkesztője és Huth Gergely, a kormánypárti Pesti Srácok hírportál vezetője között a Gombaszögi Nyári Táborban.

Huth Gergely és Murányi András (ujszo.com – Somogyi Tibor)

Ha a két főszerkesztő objektívjén keresztül nézzük a magyar sajtó helyzetét, mintha két párhuzamos, vagy egymással ellentétes médiavalóság létezne.

Ez már abból is egyértelmű, hogy míg Huth szerint a magyar sajtószabadság egy 10-es skálán 9-es, Murányi szerint csak jóindulattal hármas.

„A jelenlegi rezsim abban érdekelt, hogy létrehozzon egy olyan központi médiairányítást, melyben nincsenek hibapontok, és ahol nincsenek olyan erős médiumok, melyek ellenpontként véleményeket tudnának felmutatni a jelenlegi rezsim működésével szemben” – mondja Murányi, aki szerint ezért a hatalom elképesztő mennyiségű humán és egyéb erőforrást rendel hozzá, és torzítja a sajtópiacot – melyen silány minőségű, elfogult sajtótermékek jelennek meg. Példaként a Magyar Időket hozta: a lap éves szinten egymilliárd forintot fordított újságírók, szerkesztők, fotósok bérköltségére. A megszüntetett Népszabadság ugyanakkor elmondása szerint bérekre 600 millió forintot fordított, és feleakkora stábbal tudott jobb tartalmat előállítani, amit „elfogultnak semmiképp sem lehetett nevezni”.

Huth Gergely előbb a közönség derültségét kiváltva 10-est adott a magyar sajtószabadságra, később 9-esre módosította. „Magyarországon példás a sajtószabadság helyzete, az olvasók sokszínű palettáról választhatnak” – mondta a Pesti Srácok főszerkesztője. „Ilyen sajtószabadságot Németországban csak irigyelni lehet” – tette hozzá, azzal, hogy néhány éve ő is csak hármast vagy egyest adott volna, mert pályája elején több atrocitás érte őt baloldali kollégái részéről. „Azt a köztévét sem sírjuk vissza, ahol Gyárfás Tamás csinálta a végtelenül elfogult Nap Tévéjét” – mondta Huth. Hozzátette: a Pesti Srácok nem egyoldalú, hiszen bírálják ők a kormánypártokat, vagy épp Mészáros Lőrincet is.

A másfél órás, éles pengeváltásokkal tarkított vitában a kormány Soros-ellenes plakátkampányától kezdve a Népszabadságon belüli politikai nyomásokon keresztül rengeteg dologról szó esett.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftrafiksk%2Fvideos%2F622159447970369%2F&show_text=0&width=560

Forrás: Párhuzamos magyar médiavalóság | ujszo.com

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: