//
most olvassa...
Emberi jogok, EU, Európai Bizottság, Kárpát-medencei körkép, Külpolitika, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Magyarokról, Parlament, Pártok, Politika

Mi a baja Sorosnak Dragneával – HotNews

Mondhatjuk úgy, hogy ez a nyár talánya. A bolygó összes Sorost gyalázó vezetőjének – Dragnea kivételével – van valamilyen oka, melyet lehet vitatni, vagy sem, de mindenképpen erős politikai motivációval rendelkezik. Trump élve felfalná, mert a választási kampányban Clinton demokratáit támogatta. Soros intenzíven kiállt a progresszió, a tradicionalizmus, nacionalizmus és konzervativizmus Trump által felkarolt értékeivel szembenálló amerikai baloldal és annak összes mozgalma mellett.

A szomszédos Magyarországon Orbán antiszemita hangsúlyokkal bíró dühödt kampányt indított Soros ellen, akit azzal vádolnak, hogy erőszakkal érvényesíti az Európai Unió menekültpárti politikáját. Orbán kampánya máris óriási botrányt kavart. A Budapest utcáin megjelent Sorosos plakátok a nácizmus éveinek antiszemita kampányaira emlékeztetnek.

Soros intenzív lobbizást folytat Brüsszelben a menekültek érdekében és magyarországi civil szervezeteket finanszíroz az európai politikák támogatása érdekében egy olyan országban, mely kerítéseket emelt és elutasítja a menekülti kvótákat. A milliárdos lépései megőrjítették Orbánt.

Ez utóbbi odáig is elment, hogy megpróbálta bezárni a Közép-európai Egyetemet. Megemlítendő, hogy Trumphoz hasonlóan az Orbán-kormány is konzervatív beállítottságú. A magyar kormányfő és pártja, a FIDESZ találták ki az illiberális demokrácia fogalmát (a szerző téved, vagy manipulál, hiszen az „illiberális demokrácia” fogalma részben Oswald Spenglerhez, de főleg Fareed Rafiq Zakariához kötődik; további adatok itt – E-RS), mely pont ellenkezője annak, amit Soros nyitott társadalomért küzdő civil szervezeti hirdetnek.

Még az izraeliek sincsenek kibékülve a zsidó származású amerikai milliárdossal. De lényegében még azoknak a vádaknak is politikai magyarázatuk van, melyeket a Netanjahu kormány nemrég fogalmazott meg Soros ellen. Netanjahu budapesti látogatása előtt a jobboldali kormány egyik szóvivője Orbán segítségére sietett, kijelentve azt, hogy Soros „jogos célpontja a bírálatoknak és fenyegetést jelent”, ami megbotránkoztatta a magyarországi zsidókat és az izraeli ellenzéket.

Közben a Likud egyik vezetője bejelentette, hogy el akar fogadtatni egy „Soros-törvényt” azok ellen, akik Izrael-ellenes szervezeteket finanszíroznak. Megemlítendő, hogy a jobboldal mindig is azzal vádolta Sorost, hogy Palesztina ügyében Washingtonban háttérbe szorította az izraeli lobbit. (További részletek az A Soros plan, a marginalised Israel című cikkben). De az izraeli Soros-ellenes kampánynak szintén politikával kapcsolatos az igazi motivációja.

„Itt az ideje partra vetnünk a kormány aláaknázó, Izraelt rágalmazó és védekezéshez fűződő jogát megsérteni próbáló baloldali szervezeteket. El kell zárnunk a finanszírozási forrásaikat és ezáltal meg kell akadályoznunk, hogy ártsanak az országnak”, mondta Miki Zohar, a Likud egyik vezetője, akit a Jerusalem Post idézett.

A fenti három példából azt a következtetést vonhatjuk le, hogy mások Soros elleni háborújának elsősorban ideológiai motivációja van. Az amerikai milliárdos civil szervezetei a nyitott társadalom értékeit támogatják (emberi jogok, kisebbségi jogok stb.), melyeket gyakran a modern baloldal értékeivel azonosítanak. Ebből következik minden tekintélyelvű tendenciákkal rendelkező konzervatív vezető által kimutatott ellenszenv, akik a politikai ellenfélnek nyújtott segítőkezet látnak Soros akcióiban.

De mit kezdjünk Liviu Dragneával? A PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) vezetője szintén hadat üzent az amerikai milliárdosnak, de eléggé hiányoznak ehhez az okok. Normálisnak, ha annyira baloldali lenne, amennyire állítja, Dragneának a Soros által hirdetett eszméket és értékeket a sajátjainak kellene éreznie. Amikor megkérdezték tőle, hogy mi oka lenne őt támadni a milliárdos Sorosnak, Dragnea nem tudott pontos választ adni: „Erre a kérdésre én is szeretném tudni a választ. Nem tudom, de valami van. Nagyon sok az egybeesés”.

Dragnea az egyetlen vezető, aki nem tudja, miért harcol Sorossal és azt sem, miért vesztegetné vele az idejét az amerikai milliárdos. Azt ismételgeti, amit mások mondanak, de nem érti pontosan a visszhangzott szavak értelmét. A bolygó egyik kicsi, de zajos papagája. Ezen kívül ő az egyetlen baloldali vezető, akinek a legkevésbé sincs köze Soros haladópártiságával, ellenkezőleg. A román baloldal minden szempontból pontosan a fordítottja annak, ami bárhol a világon létezik, ugyanis a modernitás ellen nyilvánul meg nacionalista és nyugatellenes tendenciákkal. A Sorossal folytatott harcnak csak akkor van némi értelme, ha ilyen szemszögből nézzük.

Van is, meg nincs is, hiszen az utóbbi években jelentősen csökkent a romániai szervezeti befolyása. Az amerikai milliárdos szervezetei jóval kevésbé tevékenyek, mint a 90-es években, amikor jelentős mértékben járultak hozzá Románia demokratizálásához. Szerepe mára nagyjából véget ért, a civil társadalom éretté vált, megszervezte magát és tudatára ébredt az erejének.

Nem vagyok biztos abban, hogy Soros pontosan tudja, kicsoda Dragnea és azt sem nagyon látom, milyen érdeke fűződne hozzá. Nem tudok arról, hogy a PSD-s vezető tőzsdére vitte volna a disznófarmját, a menekültek ellen foglalt volna állást, vagy megsértette volna a kisebbségek jogait (éppen most folytatott tárgyalásokat az RMDSZ-szel). Milyen oka lenne Sorosnak újabb frontot nyitni egy gyakorlatilag nem létező, Teleorman határai közül még csak nemrég kijutó politikussal?

Dragnea Soros támadásával kitalált magának egy ellenséget, egy bűnbakot, ahogy azt Mircea Cătărescu mondta. A PSD vezetője a külső ellenség mítoszának teljes mértékű kiaknázásával magyarázatot gyártott mindazokra a szerencsétlenségekre, melyek ma vele történnek. Ha már amúgy is a bolygó ügyeletes bűnöse lett, akkor miért hívnál segítségül Sorost is Dragnea? A PSD vezetője arról akarja meggyőzni a közvéleményt, hogy okkult érdekek állnak a vagyonáról és ügyleteiről szóló leleplezések mögött, az Idegen pedig, aki ráadásul még származását tekintve zsidó-magyar is, minden nap a kormány megbuktatásáért konspirál. Tökéletes ellenség!

Nem kizárt, hogy Sorosnak az idők folyamán voltak pénzügyi, vagy más természetű érdekei Romániában. A filantrópi imázsa ellenére távolról sem szent (lásd a font elleni cinikus támadást, mely az egész világon ismertté tette). De jelen pillanatban semmilyen információ, még a leghalványabb bizonyíték sincs arra, hogy az amerikai milliárdos bármilyen formában akadályozná a PSD-s kormányt, vagy személyesen Liviu Dragneát.

Trumppal, Orbánnal, vagy Netanjahuval, vagy az amerikai milliárdos összes többi kibékíthetetlen ellenfeleivel ellentétben Dragneának egyetlen nagy gondja van. Nem képes elfogadhatóan megmagyarázni, hogy mi baja lehetne Sorosnak egy szerencsétlen teleormani disznótenyésztővel, mezőgazdasági földterületek, tavak, villák és vadászterületek diszkrét tulajdonosával.

Dan Tăpălagă

hotnews.ro, 2017. július 12., 18:32

Ce are Soros cu Dragnea

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: