//
most olvassa...
EU, Európai Parlament, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Külpolitika, Magyarokról, NATO/fegyveres ügyek, Pártok, Politika

Kire hasonlít Sulík? | ujszo.com

Štefan Markuš volt magyarországi nagykövet figyelemmel kísér minden Magyarországgal kapcsolatos eseményt. Neki köszönhetően tudhatjuk, hogy hét szlovákiai EP-képviselő nem támogatta Brüsszelben azt a javaslatot, amely a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelyének aktivizálásáról szólt Budapesttel szemben. Köztük volt Richard Sulík is, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, aki azt állítja magáról, ő a Robert Fico kormányával szembeni alternatíva.

(ujszo.com)

A tény, hogy a szlovák ellenzék „főnöke” még az orbáni Magyarországot is védi az uniótól, arról tanúskodik, hogy Sulík elnök úr körülbelül annyira Fico miniszterelnökkel szembeni alternatíva, mint a maga idejében Ján Čarnogurský volt Vladimír Mečiarral szemben.

A KDH elnöke több mint húsz évvel ezelőtt azt hangoztatta, az, ahogy Mečiar kormányoz, árt Szlovákiának. Ezt mondja Sulík is Ficóról. A kilencvenes években Mečiar hivatalosan hirdette, hogy Szlovákia számára létfontosságú a NATO-csatlakozás. A kormányzásának módja mégis a fő oka lett annak, hogy a NATO még csak el se kezdje velünk a csatlakozási tárgyalásokat. Ján Čarnogurský nem azért bírálta a HZDS vezérét, amivel az ország létfontosságú érdekét veszélyeztette, épp ellenkezőleg – ezt megértéssel kezelte. 1997 elején azt mondta, Szlovákiának nem kellene az elsők között sietve belépnie a NATO-ba, és hogy ebből a szempontból „Vladimír Mečiar helyes politikát művel, ám helytelen eszközökkel”.

Fico miniszterelnök most hivatalosan hirdeti, hogy Szlovákia érdeke az unió magjában maradni. Richard Sulík nem azért bírálja őt, amivel az ország létfontosságú érdekét veszélyezteti, ezt megértéssel kezeli. A véleményt, mely szerint Fico helyes politikát művel, egy évvel ezelőtt Strasbourgban prezentálta, ahol a kormányfő a menekültekkel szembeni álláspontját védelmezte. Azon kevesek között, akik a védelmükbe vették, ott volt Richard Sulík is. Ahogy Čarnogurský soha nem bírálta Mečiart azért, mert gyengítette Szlovákia esélyeit a NATO-ba való belépésre, Sulík soha nem bírálja Ficót azokért az álláspontjaiért, amelyek Szlovákiát távolabbra sodorják az unió magjától. Mert Čarnogurský nem kért a NATO-tagságból, és Sulík sem kér Szlovákia részvételéből az integrált magban.

Évek után derült rá fény, hogy Čarnogurský NATO-val szembeni ellenállása mögött az Oroszországhoz való vonzódása állt, amelyet nem sikerült kordában tartania. Azt még nem tudjuk, mi rejtőzik Sulíknak a mélyebb integrációval szembeni ellenállása mögött, de nem zárhatjuk ki, hogy a Čarnogurský-szindróma egy változatával van dolgunk.

Az SaS elnöke állítólag az Európai Unió mellett áll, de egy olyan Európai Unió mellett, mint amilyen a múlt század nyolcvanas éveiben létezett. És az euró mellett is kiáll – mindazonáltal, ahogy Radovan Geist elemző megállapította, egyúttal mindent elvet, ami „segített megmenteni az eurót 2012-ben, és ami ma védi a végzetes válság visszatérésétől”. Geist szerint, ha Sulík nem naiv (márpedig nem az), akkor valójában a közös valutát sem akarja.

Ján Čarnogurský nem volt alternatíva Vladimír Mečiarral szemben, és Sulíkról ugyanez mondható el Fico kapcsán.

A szerző a Trend kommentátora

Forrás: Kire hasonlít Sulík? | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: