//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Gazdaság, Kormányzás, Pártok, Pénzügyek, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Növekvő járulékok: újabb gazdaságpolitikai tervekkel állt elő Dragnea – Krónika

Alaposan módosítaná a Tudose-kormány a hozzájárulások rendszerét. Liviu Dragnea PSD-elnök azt ígéri, hogy a fizetések nem fognak ettől csökkenni.

(kronika.ro/MTI – Baranyi Ildikó)

Nő a nyugdíj- és egészségbiztosítási hozzájárulás, de továbbra is a munkáltató fizeti be azokat, az alkalmazottaknak nem kell maguknak intézniük – reagált Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az elmúlt napokban napvilágot látott sajtóhírekre.

“Nem merül fel olyasmi, hogy egy román állampolgárnak el kelljen mennie valahová, hogy befizesse a tb-t vagy az egészségbiztosítást. Továbbra is a munkáltató, a cég intézi ezt”

– hangsúlyozta a képviselőház elnöke. Mint részletezte, a terveik szerint a nyugdíjbiztosítás 25 százalékra, az egészségügyi alaphoz való hozzájárulás pedig 10 százalékra nő – igaz, a kormányprogram szerint a jelenlegi hat hozzájárulásból csak ez a kettő marad. A dokumentum azt is rögzíti egyebek mellett, hogy a hozzájárulások aránya a jelenlegi 39,5 százalékról 35 százalékra csökken.

„A fizetések nem fognak csökkenni. A béreknek jelenleg három értéke van: a nettó és a bruttó fizetés, illetve ezek felett az az összeg, amit tulajdonképpen kifizet a munkáltató. A bruttó fizetés és a munkáltató költségei között ott vannak a hozzájárulások, amiket a cég fizet ki, de kinek a számlájára?

Az én véleményem az – megmondtam a kampányban is, megmondom most is –, hogy a román állam meglop bennünket”

– szögezte le Dragnea, bejelentve ennek apropóján, hogy a kormány azt tervezi, hogy a bruttó fizetés összege legyen a munkáltató által egy alkalmazott után kifizetett teljes összeg.

Jelen pillanatban a munkavállaló 10,5 százalékos tb-t, 0,5 százalékos munkanélküli, illetve 5,5 százalékos egészségbiztosítási hozzájárulást fizet. A munkáltatót még további 5,2 százalékos egészségbiztosítás terheli, 0,5 százalékos munkanélküli hozzájárulás, normális körülmények között 15,8 százalékos tb, 0,85 százalékos hozzájárulás az Egységes Egészségbiztosítási Alaphoz (FNUASS), 0,4 százalék a kockázati és baleseti alaphoz és 0,25 százalék a fizetési követeléseket garantáló alapba megy.

Johannis: a szociáldemokraták menjenek haza

Klaus Johannis államfő keddi csíkszeredai látogatásán arra szólította fel a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőit, tisztázzák, hogy milyen gazdaságpolitikai terveik vannak, és csak azt követően álljanak azokkal elő, mivel a gazdaság és a befektetők mindenre reagálnak. „Súlyos politikai tévedés, ha egy parlamenti többséggel rendelkező kormánykoalíció új kifejezéseket visz be a köztudatba, amiket egyik nap bejelentenek, másnap visszavonják. Mivel ez a parlamenti többség képes átvinni a törvénymódosításokat, a gazdaság, a befektetők reagálnak az ilyesmire. Én nagy szeretettel azt ajánlanám a szociáldemokratáknak, hogy menjenek haza, és ítélkezzenek egy picit a saját programjuk felett, s amikor tudják, hogy mit akarnak, álljanak az ország elé, és mondják meg” – jelentette ki Klaus Johannis. Mihai Tudose kormányfő hétfőn bejelentette, hogy az üzleti forgalom megadóztatása lezárt téma. De közölte egyúttal, hogy még zajlanak a szimulációk a szolidaritási adóról.

Forrás: Növekvő járulékok: újabb gazdaságpolitikai tervekkel állt elő Dragnea

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: