//
most olvassa...
Befektetések, Délvidék/Horvátország-Szerbia-Szlovénia, Felvidék/Szlovákia, Gazdaság, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Kárpátalja/Ukrajna, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Pénzügyek, Politika, Régiók/autonómia

Tusványos – A hónap végéig pályázhatnak a külhoni magyar családi vállalkozások – Krónika/MTI

A nemzetpolitikai államtitkárság meghosszabbította a külhoni magyar családi vállalkozások éve program pályázatainak határidejét, a kérelmeket július 31-ig várják. A teljes támogatási keretösszeg 830 millió forint.

(kronika.ro/Gecse Noémi)

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szerdán Tusnádfürdőn az MTI-nek elmondta: három pályázatot írtak ki a külhoni családi vállalkozóknak, illetve a fiatal magyar vállalkozók részére.

A családi vállalkozások támogatási keretösszege 600 millió forint, a fiatal vállalkozóknál 120 millió forint. Külhoni fiatal vállalkozók együttműködését segítendő 110 millió forintos keretet különítettek el.

A teljes összeg így összesen 830 millió forint

– mondta az államtitkár.

Potápi Árpád János kiemelte: a tavalyi, fiatal magyar vállalkozók támogatását célzó programot folytatják, és ehhez kapcsolódik a családi vállalkozók éve. Hozzátette: a program lehetőséget kínál arra, hogy akik előző évben valamiért kiszorultak a támogatásokból, azokon – ha jó pályázati anyagot nyújtanak be – most tudnak segíteni.

Eredetileg július 17-ig lehetett volna pályázatokat benyújtani, ezt most meghosszabbították július 31-ig – tette hozzá a nemzetpolitikai államtitkár.

Változtak a feltételek is, mert sokakat kizárt volna az passzus, hogy csak egy vállalkozásban lehetnek tulajdonosok. Így most a pályázó vállalkozás tulajdonosa, tagja nem lehet tulajdonosa, tagja más, a felhívásukra pályázó vállalkozásban.

Potápi Árpád János reményét fejezte ki, hogy

az ősz közepére a támogatási összegeket a nyertes vállalkozók meg is kaphatják.

Tavaly a fiatal vállalkozók évére több mint 950 jelentkezés futott be, és 117-en kaphattak támogatást. Idén az ezret meghaladó pályázattal számolnak, és a támogatási keretből közel 150-en kaphatnak forrást. A rendelkezésre álló keretet arányosan kívánják elosztani a régiók nagysága és régiók magyar lakossága alapján.

Bármilyen típusú vállalkozással lehet pályázni, az előző évben is széles volt a paletta, a mezőgazdaságtól a szépségiparon át az egészségügyig érkeztek támogatási kérelmek. Most is hasonlóan széleskörű jelentkezésre számítanak.

A jelentkezők 3–6 millió forintos összegre pályázhatnak.

Potápi Árpád János elmondta: a tavalyi programhoz kapcsolódó rendezvényeken a jelentkezők arról számoltak be, hogy hiánypótló a kezdeményezés. Korábban soha senki nem kereste meg őket, hogy milyen tevékenységet folytatnak, milyen céljaik vannak, mit szeretnének elérni.

Hozzátette: szeretnének a későbbiekben is kapcsolatban maradni velük, nagyon fontos az érintett vállalkozók támogatása, hiszen ők 92,6 százalékban magyarokat foglalkoztatnak. Ha egy-egy vállalkozót támogatnak, még 4-5 magyar család megélhetését segítik – mutatott rá a nemzetpolitikai államtitkár.

A MÁÉRT 2016. december 1-én döntött arról, hogy az idei esztendő a külhoni magyar családi vállalkozások éve legyen, a programra 1 milliárd forint áll rendelkezésre.

Forrás: Tusványos – A hónap végéig pályázhatnak a külhoni magyar családi vállalkozások

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: