//
most olvassa...
Cotroceni, Korrupció/gyanús ügyek, Magyar szervezetek, Parlament, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Johannis kihirdette az érdekellentét fogalmát megszüntető Btk.-módosítást – Krónika

Kihirdette pénteken Klaus Johannis azt a büntető törvénykönyvet (Btk.) módosító jogszabályt, amely gyakorlatilag eltörli az érdekellentétként ismert korrupciós bűncselekményt.

Klaus Johannis nem talált kivetnivalót a módosításban (kronika.ro/Presidency.ro)

Bár sokan abban bíztak, hogy államelnök visszaküldi a parlamentnek a törvényt, Johannis aláírta azt, így a Hivatalos Közlönyben való közzétételét követően hatályba lép.

A bukaresti képviselőház áprilisban úgy módosította az érdekellentétként ismert korrupciós bűncselekmény meghatározását, hogy azokra az esetekre korlátozta a tisztségviselők büntethetőségét, amikor hivatali tevékenységük révén saját magukat vagy – másodfokú rokonságig terjedő – családtagjaikat juttatják vagyoni haszonhoz.

Mindeddig  a Btk. rajtuk kívül azokat a tisztségviselőket is egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntette, akik egykori üzlet- vagy munkatársaikat részesítik bármilyen előnyben, olyanokat, akikkel az utóbbi öt évben dolgoztak együtt.

A parlament által eszközölt módosításnak megfelelően ezentúl nem érdekellentétnek fogják nevezni a 301. cikkelyben körülírt bűncselekményt, hanem ennek új elnevezése a következő: „a tisztség felhasználása egyes személyek előnyben részesítése érdekében”. A büntetési tétel egytől öt évig terjedő szabadságvesztés marad, az elkövetőt pedig három évre eltiltják bármilyen tisztség viselésétől. Eugen Nicolicea, a képviselőház jogi bizottságának szociáldemokrata elnöke korábban azzal indokolta a módosítás szükségességét, hogy a korábbi munkatársakra vonatkozó tilalom „bűnössé” tesz szinte minden tisztségviselőt, például az alkotmánybírákat, amikor megválasztják elnöküket, az államfőt, amikor volt városházi munkatársát nevezi ki tanácsosnak.

A román jobbközép ellenzék azzal vádolta a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánytöbbséget, valamint a Btk.-módosítást ugyancsak támogató RMDSZ-t, hogy kezdeményezésük a korrupció elleni harc gyengítését célozza.

Forrás: Johannis kihirdette az érdekellentét fogalmát megszüntető Btk.-módosítást

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: