//
most olvassa...
EU, Európai Bizottság, Gazdaság, Környezetvédelem, Kormányzás, Politika, Régiók/autonómia

Bukarest megint beleszól – Krónika

Megint Brüsszel és Bukarest tudja jobban, hogy nekünk mi a jó – fakadt ki az egyik székelyföldi érintett, amikor a környezetvédelmi minisztérium által közvitára bocsátott országos hulladékgazdálkodási tervről kérdeztük.

(kronika.ro)

Kijelentése jogosságához nem fér kétség, miután már megint a helyiek szinte teljes mellőzése mellett, bukaresti íróasztaloknál dolgoztak ki egy hulladékgazdálkodási stratégiát, ami köszönő viszonyban sincs a helyi valósággal, a helyiek szándékaival. És legalább költséges is, gyakorlatba ültetése pedig az amúgy sem alacsony fogyasztói számlákat terhelné.

Hosszú évek óta cikkezünk arról, hogy melyik erdélyi, partiumi megyében miként áll az integrált hulladékgazdálkodási terv gyakorlatba ültetése, hol létesítenek lerakókat, kezelőállomásokat, stb. Voltak megyék, ahol szinte zökkenőmentesen ment a folyamat, máshol még mindig nem sikerült a végére érni, a lakosság és bürokratikus akadályok egyaránt hátráltatták a munkát.

Márpedig ezeknek a létesítményeknek a vonatkozó brüsszeli irányelv szerint el kell készülniük, s van is rá akarat és pénz egyaránt. Ilyen kontextusban rukkolt elő a környezetvédelmi tárca az országos hulladékgazdálkodási tervvel, ami felülírja a már sínen levő projekteket, ráadásul rendkívül költséges, hiszen például Hargita és Kovászna megyéből Brassó megyébe kellene vinni a szemetet, hogy az ottani hulladékégetőben megsemmisítsék.

Na, ez az, amiből például a három megye egyike sem kér. Ezért most értékes energiákat kénytelenek arra fordítani, hogy meggyőzzék Bukarestet az igazukról még azelőtt, hogy a már létező terveket gyökerestől felforgató országos stratégia hatályba lépne.

Ismét bebizonyosodott tehát, hogy a Dâmboviţa-parti politikum – miközben decentralizációról papol – megpróbál mindent a saját irányítása alatt tartani, sőt az eddiginél is nagyobb centralizációra törekszik, ahelyett, hogy belátná végre, jobb az, ha mindenki a saját portáján söpör, s a szemetét sem viszi/viteti a szomszédba. Pláne nem a lakosság pénzén.

Forrás: Bukarest megint beleszól

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: