//
most olvassa...
Felsőoktatás, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Oktatás és tudomány, Politika

Pénzért vizsgáztattak a tanárok két aradi egyetemen, lecsaptak az ügyészek – Krónika

Több mint száz házkutatást tartottak szerda reggel az ügyészek és rendőrök az aradi Aurel Vlaicu, illetve Vasile Goldiş Egyetem több tanáránál és diákjánál korrupció gyanújával. A legfőbb ügyészség szerint több tanár különféle anyagi javak és/vagy pénz fejében engedte át a diákokat a vizsgákon vagy záróvizsgán.

(kronika.ro)

Az ügyészek azt állítják, számos olyan külföldi diákról van tudomásuk, akik bár nem értenek és nem beszélnek románul, román nyelven tartott kurzusokat hallgattak és vizsgáztak le sikeresen – írta az Agerpres.

A nyomozás során kiderült, hogy

az online vizsgák közben – bizonyos pénzösszegek fejében – a felsőoktatási intézmény informatikusai telefonos üzenetben elküldték a diákoknak a tesztkérdések helyes válaszait.

Az is bevett szokás volt, hogy – szintén az informatikusok segítségével – az intézmény adatbázisában módosítottak a diákok által adott válaszokon vagy később a jegyükön. Az ügyészek szerint a hallgatók kész államvizsga-dolgozatokat is vásárolhattak.

A bűnhálózatnak egyetemi tanárok, titkársági alkalmazottak és az egyetem több egykori diákja is tagja volt,

a sikeres vizsga fejében fizetett összegeket pedig általában olyan valutaváltó irodákban hagyták a diákok,

amelyek vezetői baráti kapcsolatban álltak az illető tanárokkal. Az ügyben több mint száz helyszínen – többek között a két egyetem székhelyén, kollégiumokban, továbbá pedagógusok és diákok Temes, Krassó-Szörény és Hunyad megyei otthonában – folyt házkutatás 36 személy ellen zajlik eljárás. Coralia Cotoraci, az aradi Vasile Goldiş Egyetem rektora a News hírügynökségnek megerősítette, hogy az ügyészség hozzájuk is kiszállt, ám arra hivatkozva nem kívánt elárulni részleteket, hogy a közvádlók nem ismertették vele a vizsgálat okát.

Gigel Paraschiv, a román oktatási minisztérium államtitkára az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a külföldi diákoknál már az első évfolyamtól kezdődően beiratkozási feltétel a román nyelvvizsga, ha a román tannyelvű szakra felvételiznek, de az angol tannyelvű szakon is harmadévtől kötelező a román nyelvtudás, mivel a gyakorlati képzést kizárólag románul végzik. A tárca képviselője a News.ro hírügynökségnek leszögezte: ha őrizetbe veszik őket, a botrányban érintett pedagógusokat felfüggesztik tisztségükből a nyomozás idejére, továbbá azok a tanárok, akiket jogerősen elmarasztal a bíróság korrupcióért, nem térhetnek vissza többé a katedrára.

Különben Liviu Pop oktatási miniszter éppen a botrányban érintett Vasile Goldiș Egyetem hallgatója volt: 2006-ban a felsőoktatási intézmény közgazdasági karán szerzett mesteri fokozatot oktatásügyi menedzsment szakon.

Forrás: Pénzért vizsgáztattak a tanárok két aradi egyetemen, lecsaptak az ügyészek

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: