//
most olvassa...
Igazságügy, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Parlament, Pártok, Politika

Újra szabad lopni – România liberă

A Dan Voiculescu vitatott szabad lábra helyezése által küldött legsúlyosabb üzenet az, hogy újra szabad kezet adtak a lopásra. Miután a román államnak a törvény érvényesítését szolgáló intézményein keresztül kínkeservesen sikerült alkalmaznia Sorin Ovidiu Vîntu 2009-es arrogáns tanácsát és megerősödött, most újra gyengévé vált.

(romanialibera.ro)

A tavalyig még az igazságszolgáltatás elleni agressziók megállításának utolsó hadállásának tartott Alkotmánybíróság (CCR) mára azzá az eszközzé vált, mellyel lazábbá teszik a szabályokat az azokat megszegni akarók számára. Az egyre több belső és külső botrány miatt megroggyant Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) már nem képes releváns büntetőaktákat összerakni. A kormány és a Parlament mára fegyverré minősült vissza Liviu Dragnea kezében, aki akár Románia szétverése árán is meg akarja úszni a börtönt. A rendőröket állomásokon gyilkolják meg, mert emberhiány miatt egyedül járőröznek. A közlekedési rendőrök Antena3-mal fenyegetik a forgalomban megállítottakat ahelyett, hogy a szabályokat alkalmaznák.

Az üzenet pedig nemcsak a tisztességtelen politikusokhoz jut el. A román alvilág számára a fehérgalléros bűnözők jelentik a követendő mintát. Amikor Gigi Becalihoz hasonló médiasztárok azt üzenték minden csatornán, hogy nem félnek az ügyészektől („Lesz.rom a DNA-t”, mondta 2008-ban a piperai földbirtokos), akkor az alvilági figurák is bátran és lazán viselkedtek a tekintély nélküli hatóságokkal szemben.

A korrupcióellenes harc fokozódása, de főleg egyes addig érinthetetlennek tűnő figurák – Adrian Năstase, Sorin Ovidiu Vîntu, Gigi Becali – börtönbüntetésre ítélése az alvilági alakok pofátlanságából is visszavett. Ezt ragyogó módon kimutatta Adrian Schiop, egy mánélék (keleties beütésű „lakodalmas rock” – E-RS) világáról szóló tudományos dolgozat szerzője. A kutató megállapította, hogy az állam megerősödésével együtt drasztikusan megváltozott a bűnözőknek szánt dalok szövege is. Míg kezdetben, az 1990–2000 időszakban a mánélések és a tőlük dalokat kérők szinte nyíltan énekeltek az elkövetett törvénysértésekről („Trag cu cardul miliardul/Am mai mulți bani ca SAPARD-ul“) („Kártya lehúzással szerzem a milliárdot/Több pénzem van, mint a SAPARD-nak”), ezt követően a bűnügyeket felhigított üzenetekbe rejtették. „Nem tartom elhamarkodottnak azt a hipotézist, mely szerint, a diskurzus világa az alvilág szervezettebbé és profibbá válásával együtt fejlődött: a bűnözést a kezdeti években helyi hősök képviselték, akik nem tartották gondnak, ha azért ünneplik őket, amik valójában, minden vitatott pénzügyi stratégiájuk a nyilvánosság előtt zajlott: a bűncselekmények nem voltak jelentősek, a rendőrség pedig félénk (hiszen megbélyegzett voltak a korábbi rezsim elnyomó szerveivel történt összekapcsolása miatt) és nagyon korrupt volt. A 2000-es évek a hatóságok megerősödését hozta”, írja Adrian Schiop a „Şmecherie şi lume rea: universul social al manelelor” („Ravaszkodás és bűnös világ: a mánélék társadalmi világa” – E-RS) című doktori disszertációjában.

Ugyanez a kutató írta egy évvel ezelőtt: „Ezzel egyidejűleg az igazságszolgáltatás is működni kezdett Romániában, aminek nyomán nemcsak alvilági figurák, hanem jelentős politikusok is börtönbe kerültek (szemléletes e tekintetben az előbb két, majd három év börtönre ítélt Adrian Năstase volt miniszterelnök esete). Márpedig a ravaszkodással dicsekvés – valószínűleg – veszélyessé vált, mert a hatóságok már nem képesek megvédeni, a rendőrség már nem óvja a hátsódat”.

Nos, Dan Voiculescu szabadon engedésének, miután csak két év tizenegy hónapot töltött börtönben az ítéletben kapott tíz évből és miután az okozott 60 millió eurós kárnak csak kevesebb mint a 4 százalékát térítette meg, valamint egy olyan bélelzáródás miatti gyanús kórházi beutalás nyomán engedték ki, amiből pont azon a napon gyógyult ki varázsütésre, amikor a bíróság büntetése letöltésének megszakításáról döntött, most fordított jelentéssel bír.

Dan Voiculescu szabadon engedése a korrupcióellenes harcban az utóbbi években elkövetett számos hibához, a PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) igazságszolgáltatás elleni szakadatlan ostromához és az állam intézményei ellen a média egy részén keresztül naponta indított támadásokhoz csatlakozva teszi teljessé azt az üzenetet, amire nemcsak a büntetőügyes politikusok és üzletemberek, hanem a romániai alvilág tagjai is vártak: újra szabadon lehet lopni, mert nem kell félni a következményektől.

Răzvan Chiruţă

romanialibera.ro, 2017. július 24., 17:53

S-a dat din nou liber la furat

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: