//
most olvassa...
Cigányok/Romák, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar-magyar, Magyarokról, Politika

Balog miniszter dilemmája – ujszo.com

Őszinte volt a meglepetés Farkas Brigitta, a rozsnyói iskola roma gyerekekkel foglalkozó pedagógiai asszisztense és Viola Roman páskaházi polgármester arcán, mikor a gombaszögi táborban a romákról szóló panelbeszélgetésen feltették nekik a kérdést, cigány vagy inkább magyar identitásúnak érzik-e magukat. Mert ők úgy érzik, magyar cigányok. Így, szétválaszthatatlanul.

(ujszo.com)

Nem akarnék tanúja lenni, ha Balog Zoltán magyar emberminiszter tusványosi mélyfilozófiai dilemmájával szembesítené őket valaki, nevezetesen, hogy vajon erőforrások ők, avagy tehertételnek érzik-e magukat. Kíváncsi vagyok, fel merné-e tenni nekik valaki a kérdést pirulás nélkül.

Őszintén szólva nem tudom, hogy tehertétel avagy erőforrás-e a magyar kormány számára egy olyan emberierőforrás-miniszter, aki számára nem egyértelmű, hogy a határon túli magyar romák erőforrást jelentenek. De ami rosszabb, azt sem tudom eldönteni, hogy simán alkalmatlan, vagy rosszindulatúan rasszista egy olyan borsodi(!) származású miniszter, aki felelőssége teljes tudatában felveti ezt a dilemmát. Vagy csak megártott neki a tusványosi napsütés a szép kalapja ellenére, azért bukott ki a száján a mondat amolyan kurucinfós tempóban.

A „romakérdés” ugyanis azért létezik évtizedek óta, azért húz hasznot belőle a politikum ocsmányabbik fele, azért másznak fel a téma hátán a szélsőséges bohócok egészen a parlament kapujáig, mert a romákat tehertételnek tekinti a társadalom. S a romák lassan elvesztik a maradék önbizalmukat is, fokozatosan tényleg belekényszerülnek Balog Zoltán mérlegének „tehertétel” feliratú serpenyőjébe. Még azok is, akik még remélték, hogy kemény munkával elért eredményeiket nem árnyékolja be a társadalom szemében a bőrszínük. Még azok is, akik azt hitték, áttörték a plafont, és esetleg visszaadhatnak valamit a közösségüknek, döbbenten szembesülhetnek azzal, hogy minden igyekezetük ellenére nem mások, csak egy balogi dilemma. Tehertétel vagy erőforrás.

Balognak, a magyar kormánynak, de a szlovákiai magyar politikumnak és az egész szlovákiai magyarságnak azt kell tudatosítania és felismernie, hogy a magyar cigányok nélkül nem áll mellettünk a számok ereje. Nélkülük soha nem volt, és soha nem is lesz elképzelhető és életképes az a közösség, amit szlovákiai magyarságnak nevezünk. Közösséget kell vállalnunk a magyar identitású cigányokkal (cigány identitású magyarokkal). Ha ezt nem tesszük meg, marad számunkra az önként vállalt etnikai gettó.

És közölni kell Magyarországgal: ha támogatni akarjátok a határon túli magyarságot, akkor mindenkit támogassatok. Vagy senkit sem. Mert erről szól a közösség. S ebből kiindulva kell felépíteni azt a programot, ami valóban segíthet. Együtt kell kitalálni, hogyan zárkóztassuk fel a nyomorból érkező gyerekeket egy iskolában a középosztálybeli gyerekekkel, hogyan gyógyítsunk meg egy haldokló, vergődő, agonizáló generációt ahelyett, hogy lenézzük, megalázzuk őket, és a bőrszínüket vizsgálgatjuk. Őszintén, áldozatot vállalva. Mert akár tetszik, akár nem, közös a sorsunk.

Forrás: Balog miniszter dilemmája | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: