//
most olvassa...
Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar-román, Magyarokról, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Történelem

Frusztráció – e-nepujsag.ro

A civilizáció kezdete óta lázban tartotta a világ legnagyobb elméit a kérdés, hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás? A tudósok most azt állítják: sikerült megfejteni a talányt, és bizonyos, hogy a tyúk volt előbb.

A hazai történészek és politikusok között is évszázados a vita, hogy kik voltak hamarabb Erdélyben: a magyarok vagy a románok? És ugyancsak évszázados „hagyománya van” a román–magyar ellentéteknek, konfliktusoknak. A román nacionalisták főleg a rendszerváltást követően kaptak vérszemet, és minden alkalmat kihasználtak, hogy a demokráciának nevezett anarchizmusban uszítsanak. Az úgynevezett demokrácia évei alatt egymást érték a vad magyarellenes kampányok, főleg választások idején. És az esetek túlnyomó többségében sikert is arattak. Most a „nagy román egyesülés” századik évfordulójának közeledtével a téma egyre gyakrabban kerül terítékre.

A napokban örömmel posztolt közösségi oldalán egyik parlamenti képviselő egy írást, amely szerint „halálos csapás érte a magyar revizionistákat”. Ugyanis magyar történészek állítják, hogy a románok voltak előbb Erdélyben.

Az írás arra van kihegyezve, hogy „a centenárium közeledtével a magyar revizionisták médiaháborúja egyre agresszívebbé, mocskosabbá válik”. A szerző szerint azért, mert Trianon miatt évszázados frusztráció kínozza őket, és „képtelenek elfogadni a történelmi valóságot Erdélyről”, ezért „Nagy-Magyarország fanatikusai teljes erejükből kavarni fognak, amíg csak tudnak”.

Állítása szerint annyira „megmérgezték” már a magyar fiatalokat, hogy gyűlölettel, zsigerből utasítják el a kézenfekvő valóságot, példának okáért azt, hogy Hunyadi János román volt, és Mátyás király is félig az volt…

Ezek után – vonja le a sommás konzekvenciát – nem is várhatják el, hogy „a legkevésbé tolerált történelmi igazságot” – miszerint a románok jóval a magyarok előtt itt voltak Erdélyben és Pannóniában – elfogadják. Ezért „halálos csapás a magyar revizionistákra nézve” a magyar történészek megállapítása. Ezek után kérdés, kiben erősebb a frusztráció?

A magyar–román ellentéteknek, konfliktusoknak valóban „évszázados hagyománya van”. Az is tény, hogy az erdélyi magyar közösségnek nem ugyanazt jelenti a „nagy egyesülés”, mint a románoknak. Ám ennél is nagyobb igazság, hogy ha már együtt kell élnie a két nemzetnek, meg kellene próbálni békében megférni egymás mellett. Ami az egyszerű emberek szintjén nem is lenne gond, ha nem lennének a politikusok, akik nem hagyják békén őket. Politikai megfontolásból folyamatosan borzolják a kedélyeket, és próbálják egymás ellen uszítani a románokat és a magyarokat.

Mennyivel demokratikusabb, logikusabb és emberibb lenne, ha arra koncentrálnának, hogy betartsák azokat az ígéreteket, amelyeket száz évvel ezelőtt elődeik a gyulafehérvári kiáltványba foglaltak!

Forrás: Frusztráció | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: