//
most olvassa...
Délvidék/Horvátország-Szerbia-Szlovénia, Emberi jogok, Erdélyi Magyar Néppárt - EMNP, EU, Európai Bizottság, Felsőoktatás, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Fölösleges rugdosódás – Krónika

Bár csak egy lakótársulási akció keretében volt benne részem, elképzelésem szerint nem nagy ördöngösség nyélbe ütni egy aláírásgyűjtési akciót.

(kronika.ro)

Az egésznek a szervezés és a csapatmunka összehangolása a titka, ha ez megvan, nagyon nem lehet elszúrni ezt a munkát, feltéve, ha nem százszázalékos adóemelésért kilincsel támogatásért az ember vagy egy szervezet.

Az RMDSZ például alapítása óta híres a szervezőképességéről, pár százezer szignó beszerzése sosem okozott nehézséget a jelentős helyi bázissal és nagyszámú aktivistával rendelkező alakulat számára. Hogy ne tévedjek, utánakerestem: a 2014-es európai parlamenti választásokat megelőzően a szövetség bő két hét alatt összegyűjtötte az induláshoz szükséges 200 ezer aláírást, a tavalyi törvényhozási megmérettetés előtt jóformán ugyanennyi idő alatt jött össze 30 ezerrel több. Vagyis egy ekkora szervezet esetében ujjgyakorlat az ilyesmi.

Ennek a legendás hangyaszorgalomnak az ismeretében nehezen érthető, miért tartotta fontosnak számonkérni a napokban az RMDSZ ügyvezető elnöke az EMNP-n, hogy ígérete ellenére nem szállt be „tettlegesen” a Minority SafePacket támogató aláírásgyűjtő kampányba. Porcsalmi Bálint kevesebb mint egy héttel azután rótta fel a semmittevést a néppártnak, hogy a tusnádfürdői szabadegyetem keretében Toró T. Tiborral folytatott vita során a rivális politikai alakulat ügyvezető elnöke támogatásáról biztosította az RMDSZ-es akciót.

Nem vitás, hogy az európai őshonos kisebbségek jogainak „kontinentális” kezelését és bővítését szorgalmazó Minority SafePack európai polgári kezdeményezés több egyszerű pártkezdeményezésnél, az a Kárpát-medencében kisebbségben élő valamennyi magyar közösség nemzeti ügye. Ennél fogva mindenkinek támogatnia – és aláírnia – kell, akinek szívügye a magyarság jogainak előmenetele.

Ellenben valami zavar lehet a tulipános gépezetben, ha az online aláírásgyűjtés startja után két héttel (a papíralapú aláírásgyűjtés előtt több mint egy hónappal) a 250 ezer szignó begyűjtését márciusig vállaló RMDSZ ujjal mutogat politikai ellenfelére. Arra a néppártra, amely túl sok borsot azért nemigen tudott törni az alakulat orra alá az eddigi választásokon, éppen ezért fölöslegesnek tűnő rugdosása nemigen bírhat komoly politikai téttel.

A jelek szerint az RMDSZ meglehetősen nehezen képes levetkőzni az urnák elé járuló magyarok szavazatai több mint nyolcvan százalékának bezsebeléséből fakadó hatalmi arroganciáját. Pedig ezzel a hozzáállással nehezen jön össze a romániai magyar politikai alakulatok sokat emlegetett „akcióegysége”.

Forrás: Fölösleges rugdosódás

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: