//
most olvassa...
Gazdaság, Kormányzás, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Kanyaró ellen kirúgással? – e-nepujsag.ro

A nyár egyik „forró” témája a kanyarójárvány, amelyben egy év alatt több mint háromezren betegedtek meg, és több halálos áldozatot is követelt. A kormányfő ezért kötelezővé tenné a védőoltást. Véleménye szerint azok a szülők, akik elutasítják, nem nevezhetők szülőknek, mert nemcsak saját gyermeküket, de akár egy teljes közösséget is veszélybe sodornak. Kijelentette: egy civilizált európai országban legalább 95%-os az oltottsági arány a gyermekek körében. Románia pedig a maga 50% körüli átlagával távol áll a civilizált világtól.

A szaktárca jelentése szerint több mint kétszázezer kilenc hónap és kilenc év közötti gyermek nincs beoltva, de az is probléma, hogy nem létezik tartalékkészlet oltóanyagból járványok esetére. Ezért létesítettek a megyékben egy, a megyei tanács, a helyi önkormányzatok és a megyei egészségügyi igazgatóságok képviselőiből álló bizottságot, amelyet a prefektus koordinál,  és feladata gyakorlatba ültetni a kanyarójárvány további terjedését gátló intézkedéstervet.

A bizottságok országszerte 2.277 olyan települést azonosítottak, ahol fennáll a kanyarógócok kialakulásának kockázata. Többségükben főleg romák lakta településekről van szó.

Az egészségügyi tárca vezetője szerint a megoldás az, ha leváltja a megyei igazgatókat, és máris menesztette azoknak a közegészségügyi igazgatóságoknak az ügyvezetőit, ahol az oltottsági arány 50% alatt van…

És persze a szokásos viták sem maradtak el. Mindenki mondja a magáét a kötelező vakcinákat megtagadóktól a védőoltásokat fenntartások nélkül elfogadókig, tévékben, közösségi oldalakon, piacon…

Tény azonban, hogy ha kirúgják a közegészségügyi igazgatókat, attól nem fog javulni a járványstatisztika, néhány menesztett igazgató miatt még nem fog elkerülni a kanyaró. Hiszen köztudott, Romániában  az oltás megtagadása a szülőkre nézve nem jár különösebb következményekkel. A jogszabály csupán arról rendelkezik, hogy kérésre az orvosoknak kötelességük beadni a gyereknek a védőoltást.

Egyértelmű törvényekre lenne szükség, amelyeket alkalmaznának is.

Igaza van tehát a kormányfőnek. És nem csupán „civilizációs” szempontból. A kanyaró rendkívül fertőző betegség, és nagyon gyorsan terjed. Ha egy kanyarós személy olyan közösségbe kerül, amelynek tagjai érzékenyek a betegségre, akkor mintegy kilencvenöt százalékukat megfertőzi.

Ezzel szemben, ha a lakosság legalább 95%-a megkapja a védőoltást, a „nyájimmunizáció” miatt a beoltatlan öt százalék, illetve az az 1-2 százalék is, amelyik nem reagált az oltóanyagra, védettnek számít, hiszen nincs akitől elkapja a betegséget – mondják a szakemberek.

Románia sajnos nem tartozik ebbe a kategóriába.

Forrás: Kanyaró ellen kirúgással? | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: