//
most olvassa...
Délvidék/Horvátország-Szerbia-Szlovénia, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Kárpátalja/Ukrajna, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia

Megnyílt a Kisebbségi Jogvédő Intézet nyári egyeteme – Felvidék.ma

A nemzetpolitika, a kisebbségvédelem és a határon túli magyarok jog- és érdekérvényesítése iránt érdeklődő fiatalok hagyományos nyári továbbképzési fóruma a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) hagyományos nyári egyeteme, melyet ma nyitott meg Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Gödöllőn.

Csóti György, a KJI igazgatója a 2016-os nyári egyetem megnyitóján (Felvidék.ma – Szinek János)

A Kisebbségvédelem Európában néven ismert nyári egyetem megnyitóján Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója arra emlékeztetett, hogy az intézet a jogbiztonság területén nyújt segítséget a külhoni magyaroknak. Ehhez eszköz az oktatás, a továbbképzés, valamint az állandó jogsegélyszolgálati hálózat működtetése a Kárpát-medencében (ennek Felvidéken a Szövetség a Közös Célokért a partnere).

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) igazgatója pedig úgy fogalmazott: a 2010 utáni nemzetpolitikát a professzionalizálódás, a szakpolitikák megjelenése jellemzi. A két intézet által szervezett egyhetes nyári egyetemen mintegy harminc kisebbségi jogvédelemmel foglalkozó, illetve iránta érdeklődő hallgató vesz részt, elsősorban a szomszédos országokból, de az anyaországból is. A 2012 óta szervezett rendezvényen egyre nagyobb hangsúly kerül a gyakorlati kérdésekre, valamint a civilek által végzett jogvédelmi munkára, és számos külhoni civil szervezet osztja meg tapasztalatait a jelenlévőkkel.

A megnyitón részt vett és beszédet mondott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is, aki úgy fogalmazott: a magyar államnak azonnali válaszokat kell tudnia adni a felmerülő kérdésekre, és sok esetben gyors beavatkozásra van szükség. „Azokat, akiket támadás ér, a magyar államnak azonnal meg kell védenie” – jelentette ki. Az a cél, hogy ha bárhol a világon bármilyen magyart bármilyen jogsérelem ért, a magyar állam azonnal fel tudjon lépni – mondta. Potápi Árpád János beszámolt arról is, hogy több ország és nemzet is figyelemmel kíséri a magyar nemzetpolitikát, és sok elemet át akarnak venni a magyar rendszerből. Az államtitkár arról is beszélt, hogy jövőre folytatódik a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, és azt akarják elérni, hogy minden magyar gyerek magyar bölcsődébe, óvodába, iskolába járjon, ezért meg kell erősíteni az oktatási intézményrendszert, lehetőleg a diaszpórában is. A szülőföldön való boldogulás támogatása is fontos – mondta, hozzátéve, hogy egyre inkább előtérbe kerül a gazdaságfejlesztés, a gazdasági támogatás. A nemzetpolitika stratégiai célja a számbeli, szellembeli, gazdasági és jogi gyarapodás – összegzett Potápi Árpád János.

(MTI/Felvidék.ma)

Forrás: Megnyílt a Kisebbségi Jogvédő Intézet nyári egyeteme | Felvidék.ma

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: