//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Gazdaság, Kormányzás, Pénzügyek, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

PwC: akár 22%-kal is eshet egyes alkalmazottak fizetése – Pénzcsinálók/Transindex

Az adótanácsadó cég szerint a kormány háromszor akkora társadalmbiztosítási járulékterhet vetne ki az alkalmazottakra, mint az Európai Unióban.

A pénzügyminisztérium által csütörtökön bejelentett intézkedések, amelyek szerint 2018-tól a társadalombiztosítási járulékok teljes mértékben az alkalmazottat terhelik, akár 22%-kal is csökkenthetik az alkalmazottak nettó fizetését – jelentette ki Mihaela Mitroi, a PwC Románia adótanácsadói osztályát vezető szakértő egy pénteken kiküldött helyzetértékelő közleményben.

Arról már írtunk, hogy a pénzügyminisztérium tegnap közleményben jelentette be, hogy 2018. január elsejétől a kötelező társadalombiztosítási járulékok (CAS, CASS) kizárólag az alkalmazottat fogják terhelni. A járulékok összegének kiszámítása, visszatartása és átutalása ugyan továbbra is a munkáltató feladata lesz, de a vállalatok így megszabadulnának a munkavállalók után rájuk eső társadalombiztosítási terhektől.

A pénzügyminisztérium azt is bejelentette, hogy a társadalombiztosítási járulékok szintje január elsejétől 4,25 százalékponttal, 39,25%-ról 35%-ra csökken. Emellett január elsejétől a jövedelemadó is csökken, 16-ról 10 százalékra.

A PwC szakértője, Mihaela Mitroi kiemelte, a lépéssel Románia lesz az első olyan Európai Uniós ország, amely teljes mértékben az alkalmazottakat terheli a munkára kivetett társadalombiztosítási járulékokkal. “Ezt a rendszert, ilyen formában egyetlen más tagállam sem alkalmazta, mert a munkaadó bevonása a társadalombiztosítási járulékok fizetésébe azt a célt szolgálja, már a rendszer bevezetésének kezdete óta, hogy azokat a személyeket is támogassa, akik különböző szociális szolgáltatásokból részesülnek anélkül, hogy hozzájárulnának a rendszer fenntartásához. Erre jó példát jelentenek a diákok, vagy egyes nyugdíjasok is” – magyarázta Mitroi.

Európában egyébként a vállalatok átlagosan nagyobb arányban járulnak hozzá a társadalombiztosítási rendszerek fenntartásához, mint az alkalmazottak. A PwC számításai szerint az Európai Unió egészében a vállalatok a munkaerőköltségek 23,57%-át társadalombiztosítási járulékként fizetik be, míg az alkalmazottaknál ez a szám mindössze 13,35%. A kormány azzal, hogy 35%-ra emeli az alkalmazottak társadalombiztosítási járulékát, háromszor magasabb terhet ró az alkalmazottakra, mint az az Európai Uniós államokban jellemző, mindezt úgy, hogy teljesen megszünteti a munkaadók járulékfizetési kötelezettségeit.

A vállalat közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a kormány azt ígéri, hogy senkinek a fizetése nem fog csökkenni az intézkedés következtében, a vállalatoknak ehhez 22,75%-kal kellene emelniük az alkalmazottak bruttó, adózás előtti fizetését ahhoz, hogy az alkalmazottak ne keressenek kevesebbet.

“Talán lesznek olyan munkaadók, akik megértőek lesznek, és a fizetések növelésével állni fogják az alkalmazottakra eső plusz költségeket, de semmiféle kötelezettségük nem lesz a vállalatoknak így cselekedni. Előfordulhatnak olyan helyzetek, hogy az intézkedés következtében körülbelül 22%-kal fog csökkenni egyes alkalmazottak nettó fizetése. Igaz, azt is meg kell jegyezni, hogy ezt némiképp ellensúlyozni fogja, hogy a tervek szerint 16%-ról 10%-ra csökken az alkalmazottakra kivetett jövedelemadó” – vélekedett Mitroi.

A PwC kiemeli, hogy a magánszférában tevékenykedő alkalmazottakat nem lehet arra kötelezni, hogy növeljék a fizetéseket, kivételt csupán a minimálbéren fizetett alkalmazottak képeznek.

Forrás: Pénzcsinálók – PwC: akár 22%-kal is eshet egyes alkalmazottak fizetése

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: