//
most olvassa...
Cotroceni, Gazdaság, Kormányzás, NATO/fegyveres ügyek, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika

CSAT: kezdődhet a nagy román fegyverbeszerzés – Krónika

Jóváhagyta a bukaresti Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket.

(kronika.ro/Veres Nándor)

A nemzetbiztonsági testület második nekifutásra fogadta el a tervet, amelynek egy korábbi változatát egy hónapja azért vették le a CSAT napirendjéről, mert nem felelt meg annak a pártközi politikai kötelezettségvállalásnak, miszerint Románia a bruttó hazai termék legalább két százalékát fordítja a következő évtizedben védelmi kiadásokra.

A román hadsereg nyolc nagyszabású beruházási programot indít, ezek mindegyikének értéke meghaladja a százmillió eurót.

Az elnöki hivatalnak az MTI által idézett közleménye szerint a beszerzéseknél a hazai hadiipar fejlesztésének és korszerűsítésének szempontját is figyelembe veszik.

A legnagyobb összegért – csaknem négymilliárd dollárért – Románia Patriot rakétavédelmi ütegeket vásárol az Egyesült Államoktól. Adrian Țuțuianu védelmi miniszter múlt heti bejelentése szerint a vételár első részletét novemberben tervezik kifizetni.

A bukaresti katonai vezetők több ízben jelezték, hogy a légierő kiszolgált MiG 21-es vadászgépeinek felújított F-16-os harci gépekre cserélését is folytatni akarják. Románia tavaly októberben vette át az első hat F-16-os Fighting Falcont abból a 12-ből, amelyet 630 millió euróért Portugáliától vásárolt. A légierőnek ugyanakkor további legalább három repülőrajra (36 gépre) lenne szüksége a légi járőrözési feladatok ellátására.

A B1 hírtelevízió szerint

a 2026-ig tartó hadi beszerzések sorában a második legnagyobb, 1,6 milliárd eurós tétel az a négy új korvett, amelyet a haditengerészetnek akarnak vásárolni.

Tavaly decemberben az előző szakértői kormány már határozatba foglalta, hogy a román védelmi minisztérium a holland Damen csoporttól vásárolja meg a négy, Romániában legyártandó hadihajót, ezt a döntést azonban a választások után alakult szociálliberális kormány hatálytalanította.

A hírtelevízió tudni véli, hogy Románia egyebek mellett Shorad típusú, kis hatótávolságú légvédelmi rendszereket is be akar szerezni 1,37 milliárd euróért, valamint csaknem száz Piranha típusú nyolckerék-meghajtású csapatszállító páncélost 370 millió euróért. Romániában a parlamenti pártok 2015-ben egyhangúlag kötelezettséget vállaltak arra: bárki is alakítana kormányt a következő évtizedben Bukarestben, a GDP legalább két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.

Forrás: CSAT: kezdődhet a nagy román fegyverbeszerzés

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: