//
most olvassa...
Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, NATO/fegyveres ügyek, Politika

Leülik mások helyett – ujszo.com

A múlt héten két embertől is hallhattunk egy kései „vallomáskiegészítést”, hogy ők bizony mekkora baklövést követtek el, amikor a nyomozónak vagy a bírónak nem mondták el a teljes igazságot. Hirtelen rádöbbentek, hogy most már késő és más helyett is ülni fognak.

(ujszo.com)

Egyikük Radoslav Behul, az építésügyi minisztérium korábbi magas beosztású hivatalnoka, aki alaposan belekeveredett a hírhedt faliújságtenderbe. Feljebbvalói rá tudták bírni, hogy a rendőrségi kihallgatásokon ne az igazat mondja. Most a vádlottak padján ül és súlyos büntetés vár rá.

Ahelyett, hogy már korábban elmondta volna, hogy a faliújságos közbeszerzési pályázathoz tulajdonképpen semmi köze nem volt, első körben azt vallotta, hogy a minisztérium részéről ő tartotta a kapcsolatot azzal az emberrel, aki kívülről előkészítette az egészet. És innen már nem volt visszaút. Behul addig csűrte-csavarta a dolgokat, míg végül sikerült „kicsikarnia” magából egy beismerő vallomást, hogy ő függesztette ki a lezárt minisztériumi folyosó faliújságjára a nyilvános pályázatot. Ez persze egyáltalán nem igaz.

Ha igazat mondott volna már a kihallgatásokon, további emberek ellen lehetett volna vádat emelni, akik részt vettek a csalásban. Nem csupán a későbbi nyertes Avocat és Zamedia cég emberei kerültek volna képbe, hanem azok is, akik a legmagasabb helyeken ezt az egész pályázati kiírást kiötlötték.

Mivel Behul hazudott, most nyakig ül a pácban, és meg kell barátkoznia azzal, hogy valaki más helyett fog éveket eltölteni a sitten olyasmiért, amihez nem volt sok köze.

A másik panaszkodó „áldozat” Marek Dalík, akit Csehországban jogerősen elítéltek egy korrupciós ügy miatt, tizennyolcmillió euró volt a pakliban. Dalík éveken át meg volt győződve arról, hogy őt nem lehet leültetni, ezért vallomásaival fedezte az ügy többi résztvevőjét, akik így egyáltalán nem kerültek bíróság elé. Most döbbent rá, hogy meg is kell ennie azt, amit főzött, a nagykutyák szabadlábon vannak, ő viszont jó pár évet fog ülni.

Az ügy másik szereplője Miroslav Výboh szlovák üzletember, főleg a fegyverkereskedelemben érdekelt, és Robert Fico is beismerte, hogy évtizedek óta barátok. Výboh a közös cseh és szlovák fegyvervásárlási ügyekben közvetített. A Lidové noviny cseh napilap írta meg, hogy a csehországi nyomozati anyagban az szerepelt, hogy Robert Fico barátja is érintett abban a korrupciós ügyben, amelyben Marek Dalík 18 millió eurós kenőpénzt kért a Steyr fegyvergyártó vállalattól annak fejében, hogy tőle rendeljen hadászati felszerelést a két ország.

Výboh szerepét a cseh és a szlovák kormány közös üzleteiben már 2010 szeptemberében leírta Tereza Strnadová cseh újságírónő: „A cseh polip szlovákiai csápja egy bizonyos Miroslav Výboh, ismert lobbista, akinek kitűnő a kapcsolata Robert Ficóval”.

Ha Dalík kicsivel korábban, a bíróságon vagy még a nyomozónak elmondta volna azt, amit most, hogy „az az összeg Výbohnak ment volna, és én csak bizonyos részesedést kaptam volna belőle”, másképpen festene a helyzet. Dalík most már azt mondogatja – túl későn –, hogy az ügyben több befolyásos ember is benne volt, akik az eljárás alatt végig nyomást gyakoroltak rá, hogy tartsa a száját.

Behul és Dalík esete tanulságos a korrupciós ügyletekben résztvevő strómanok számára. Bizonyára mindketten abban hittek, hogy a hamis vallomásokkal a saját bőrüket is megmenthetik, nem csak azokét, akik a szálakat mozgatják a háttérből. Ha a hozzájuk hasonló strómanok idejében rádöbbennének, hogy érdemesebb bevallani az igazságot, akkor azok is rács mögé kerülhetnének, akik most azt hiszik, hogy biztonságban vannak, ha közvetítőkön keresztül bonyolítják le a korrupciós ügyleteket.

Ehhez csak azt kell időben felismerni, hogy nem olyan nagy boldogság mások helyett ülni.

A szerző a Trend kommentátora

Forrás: Leülik mások helyett | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: