//
most olvassa...
Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia

Csíkkozmáson már a téli és jövő tavaszi Községháza feliraton gondolkodnak – Székelyhon

Gyomlálni, formázni kell a virágokból kirakott Csíkkozmás Községháza feliratot alkotó növényeket és ágyásukat. A heti rendszerességű gondozást az önkormányzat alkalmazottai végzik, akik már gondolkodnak a téli, illetve jövő nyári felirat kivitelezésén is: felvetődött, hogy olyan virágokat ültetnének, amelyek kevésbé bokrosodnak, illetve jobban megtartják a kirakott alakzatot.

A rendezett virágágyás Csíkkozmás központjában. Alternatív megoldás a Községháza felirat megtartására (szekelyhon.ro/Sándor Csilla)

Két és fél hónapja alakították ki növényekből a Csíkkozmás Községháza feliratot a helyi polgármesteri hivatal előtti virágágyásban. A furfangos ötletet azt követően valósították meg, hogy 2015-ben egy alapfokú törvényszéki döntés értelmében az akkori polgármester eltávolíttatta a Községháza feliratot az önkormányzat épületének homlokzatáról.

A feliratot képező növényeket azóta is rendszeresen gondozzák, ültetésük óta megerősödtek, megnőttek. Szántó László csíkkozmási polgármester érdeklődésünkre elmondta, heti rendszerességgel kell gyomlálni a virágágyást, és kéthetente igazítani is kell a virágokat, hogy ne bokrosodjanak el. Emellett földmunkák is adódtak, hiszen az ágyás friss földje helyezkedett – azt is rendezték. A virágok gondozásával kapcsolatos teendőket az önkormányzat két kertészmérnök-végzettségű alkalmazottja, Dobos Márta és Sövér Mária végzi a kezdetek óta, nekik több kollégájuk (Bodó Enikő, Dobos Jolán, Ábrahám Mária és Forró Veronika) besegít. Arról is beszámolt az illetékes,

már azon is gondolkodnak, hogy télre milyen megoldással tudna látható maradni a felirat,

ugyanakkor jövő tavasszal újra virágokból alkotott betűkből raknák ki azt. Egyelőre még nem döntöttek, de a tapasztalataik alapján már felvetődött, hogy más virágokat ültessenek, amelyek kevésbé bokrosodnak, jobban megtartják formájukat.

(szekelyhon.ro/Sándor Csilla)

Egyetlen negatív visszajelzés

Amint azt a községvezető elmondta, a felirattal kapcsolatos visszajelzések pozitívak voltak, az egyetlen negatív véleménynyilvánítás, ami hozzá eljutott, az a feljelentéseiről ismert Dan Tanasă blogján jelent meg, aki a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetője. E csoportosulás nyújtott be két éve keresetet többek között a kozmási polgármesteri hivatal homlokzatán lévő Községháza felirat eltávolításáért. Rákerestünk az említett bejegyzésre, és valóban, Dan Tanasă a májusban megjelent, virágos feliratról beszámoló sajtócikkünkre rögtön reagált blogján, ahol azt nehezményezte, hogy az önkormányzat által kitalált új megoldásban is csak magyar nyelven van kiírva a szöveg: Csíkkozmás Községháza. Szántó László kérdésünkre tisztázta, mindeddig semmilyen hivatalos felszólítás nem érkezett a feliratra vonatkozóan.

Támogató testvértelepülés

A hétvégi falunapok alkalmából Csíkkozmáson voltak testvértelepülésük, Daruszentmiklós képviselői, többek között azok a személyek is, akik a virágokat adományozták e célra. A helyszínen is megnézték a feliratot, amelyet addig csak fényképen láttak, tetszett nekik, és rögtön gondolkodni kezdtek, hogy még milyen megoldási lehetőségekkel lehetne élni hasonló helyzetben. Ők is úgy gondolják, hogy nem helyén való, hogy levetetnek olyan feliratokat, amelyek nem sértenek senkit – avatott be az elöljáró.

Forrás: Csíkkozmáson már a téli és jövő tavaszi Községháza feliraton gondolkodnak

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: