//
most olvassa...
EU, Európai Bizottság, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Külpolitika, Magyarokról, Politika

Kvóták: nem. Befogadás: igen – ujszo.com

Néhány héten belül 60 menekültet vesz át Szlovákia Olaszországtól és Görögországtól. Lapértesülések szerint Brüsszel titokban egyeztet a szlovák kormánnyal, hogy ha enyhít eddigi menekültpolitikáján, akkor az ország garantáltan része lesz az Európai Unió gyorsabban integrálódó magjának. A szlovák kabinet ezt cáfolja.

(ujszo.com/TASR)

Robert Fico kormányfő azt állítja, a menekültkvóták terén változatlan a kormány álláspontja: egyetlen menekültet sem fogadnak be, a kvótákat nem fogadják el. A Politico brüsszeli hírportál viszont úgy tudja, készül egy titkos egyezség Brüsszel és Szlovákia között, állítólag múlt héten tárgyalt erről a kormányfő az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel. A találkozó hivatalos témája az élelmiszerek kettős minősége volt, Juncker viszont a Politico szerint a menekültkérdést is megnyitotta, mert Fico az egyetlen a visegrádi országok miniszterelnökei közül, akivel tárgyalhat erről. „Fico beleegyezett egy kompromisszumos megoldásba, és az Európai Unió Közép-Európa legfontosabb politikusának fogja tekinteni” – írta a Politico saját hírforrására hivatkozva. Azt, hogy milyen kompromisszumról van szó, nem részletezte a hírportál. A kormányhivatal cáfolta ezt az értesülést.

„A Politico téves információkat terjeszt. A kormányfő múlt heti sajtótájékoztatóján is kijelentette, hogy a menekültkvótákkal kapcsolatos véleményét soha nem változtatja meg” – közölte Beatrice Szabóová, a kormányfő szóvivője.

Ezzel szemben néhány nappal a Junckerrel való találkozó után kiderült, hogy Szlovákia Olaszországtól és Görögországtól további 60 menekültet vesz át; eddig 16 kapott menedékjogot az országban. A belügyminisztérium szerint a 60 menekült nem új egyezség keretében érkezik, Szlovákia ezzel egy korábban vállalt kötelezettségének tesz eleget. „Még 2015-ben egyeztünk bele abba, hogy Olaszországtól 60, Görögországtól pedig 40 menekültet veszünk át. Ebből az összesen 100 menekültből érkezik az első 60” – közölte lapunkkal Michaela Paulenová, a belügyminisztérium sajtóosztályának mun-katársa.

Radovan Geist uniós szakértő szerint nyilvánvaló, hogy Fico számára az unió magja fontosabb, mint a V4-es együttműködés, ezzel magyarázható, hogy míg Budapest, Prága és Varsó egyetlen menekültet sem enged be, Szlovákia időről időre befogad párat, hogy legalább formálisan eleget tegyen az unió elvárásainak. „Még akkor is, ha ezzel megtöri a V4-ek egységét” – mondta lapunknak Geist.

Az uniós mag miatt kellenek menekültek

Bár Szlovákia hivatalosan elutasítja a menekültkvótákat, időről időre befogad néhány menekültet, hogy legalább részben eleget tegyen Brüsszel elvárásainak – állítja Radovan Geist uniós szakértő.

A szakértő meggyőződése, hogy Robert Fico menekültügyi taktikája bevált, s minimum elérte, hogy Szlovákia ellen Brüsszel nem indított eljárást, amiért egyetlen menekültet sem volt hajlandó befogadni.

„Eddig csak 16 menekült érkezett Szlovákiába, de ez is elég volt ahhoz, hogy Brüsszel elégedett legyen. Fico folytatni fogja ezt a játékot. A kvótákat formálisan továbbra is el fogja utasítani, ám olyan lépéseket is tesz, amelyeknek köszönhetően nem lehet az országot tétlenséggel vádolni” – mondta lapunknak Geist.

Megjegyezte, ezzel a politikával gyakorlatilag megtöri a visegrádi országok egységét. „Azonban a V4-es szövetségen belüli együttműködésre ez a retorika nem lesz különösebb hatással. Nem hiszem, hogy Fico meghátrálna, ugyanis fontosnak tartja, hogy Szlovákia az unió magjához tartozzon, s nagy a valószínűsége annak, hogy a mag kialakításáról folytatott tárgyalásokon Brüsszel azt is szem előtt tartja, ki hogyan viszonyult a menekültkérdéshez. Bár nem gondolom, hogy a kötelező kvóták betartásával zsarolna az unió” – állítja a szakértő. Értesülései szerint Franciaországból már érkeztek olyan javaslatok, hogy a menekültek elosztásán legjobban együttműködő országok dolgozzanak ki egy külön menekültpolitikát azzal, hogy míg érvényben lesz, ideiglenesen bevezetik a határellenőrzéseket a külső határokon, megakadályozva ezzel az állampolgárok szabad mozgását az unión belül.

„Ezzel nem sértenék a schengeni szabályokat, mert átmeneti időre lehetőség van a határellenőrzések bevezetésére, de egyben nyomást gyakorolhatnának más tagállamokra, hogy mielőbb módosítsák menekültpolitikájukat” – állítja Geist.

A kötelező kvótarendszer szerint Szlovákiának 1502 menekültet kellett volna befogadnia. A kvóták alapján 16 szíriai érkezett Szlovákiába, további 149 iraki is kapott menedékjogot, az integrációt már a fele sem folytatja, a többiek visszatértek szülőhazájukba.

Ausztriától ideiglenesen 1228 menekültet vettünk át a medvei menekülttáborba a túlzsúfolt osztrák táborokból.

Forrás: Kvóták: nem. Befogadás: igen | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: