//
most olvassa...
Befektetések, Cotroceni, Gazdaság, Külpolitika, Kormányzás, NATO/fegyveres ügyek, Pénzügyek, Politika

Amerikai harci helikoptereket „vett célba” Románia – Krónika/MTI

A román védelmi miniszter amerikai harci helikopterek vásárlásáról írt alá az Egyesült Államok kormányának címzett szándéknyilatkozatot csütörtökön, miután Mihai Tudose miniszterelnök és a kormány több tagja a Bell Helicopter cég képviselőit fogadta.

(kronika.ro/Bellhelicopter.com)

A román kormány közleménye nem részletezi, hogy az ajánlat hány helikopter beszerzésére vonatkozik és Bukarest mekkora pénzösszeget fordítana erre. Az viszont kiderült: Bukarest vegyesvállalatot akar alakítani az amerikai céggel, s az lehetővé tenné a gyártási technológia átvételét, akárcsak azt, hogy a harci helikoptereket Romániában gyártsák.

“A döntés jelentős előrelépés mind az ország gazdasági fejlődése, mind a térség biztonsága szempontjából”

– hangsúlyozza a román kormányközlemény, hozzátéve, hogy a harci helikopterek beszerzése a hadsereg felszerelésének nemrég elfogadott tízéves fejlesztési tervén alapul.

Romániában működik már egy külföldi csúcstechnológiát meghonosító és jelentős állami megrendelésekre váró helikoptergyár. Az Airbus Helicopters 50 millió eurós beruházásból felépült új vidombáki üzemét Francois Hollande francia elnök Dacian Cioloș román miniszterelnökkel közösen avatta fel tavaly szeptemberben.

A Brassó melletti üzemben Superpuma H215-ös, főleg rendőrségi és védelmi célokra használható helikoptereket tervez gyártani a francia cég,

amely nem titkolta, hogy első körben főleg román megrendelésekre számít.

A román Legfelsőbb Védelmi Tanács kedden hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket a következő évtizedben.

Forrás: Amerikai harci helikoptereket „vett célba” Románia

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: