//
most olvassa...
Gazdaság, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Pártok, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

#Colectiv kudarc: 65 halott, semmi változás – România liberă

A román társadalom siralmasan kudarcot vallott abban, hogy bármit is változtasson a Colectivnél bekövetkezett dráma után. A 4. Kerületi Bíróságon zajló per egy vicc. Piedone volt polgármester az egyetlen jelentősebb szereplő, akit a kemény „hivatali visszaélés” váddal bíróság elé állítottak.

(romanialibera.ro)

A bírák elutasították az állam bevonását a perbe, tehát egyértelmű, hogy nem lesz pénz kártérítésekre. A 2015. október 30-a estéjén lezajlott katasztrofális beavatkozás politikai koordinálói érinthetetlenek. A Rendkívüli Helyzetek Főosztályát (DSU) ma is Raed Arafat vezeti államtitkárként. Victor Ponta volt kormányfő és Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi miniszter parlamenti képviselők.

A miniszterelnök Ellenőrző Testületének egyik 2016 márciusi jelentés megállapította: „A bukaresti Colectiv klubnál bekövetkezett tűzesetnél 2015. október 30-a estéjén végrehajtott bevetés nagyrészt koordinálatlan akció volt, improvizációs elemekkel a hatóságok részéről”. A Cioloş-kormány akkor még az elhalálozások pontos okát sem volt képes feltárni. „Az ellenőrzés nem tudott következtetést levonni a Colectivnél történt katasztrófa áldozatainak 2015. 10. 30-a utáni elhalálozásainak okaira vonatkozóan, a rendelkezésre álló egészségügyi adatok elégtelen mennyiségére tekintettel”, mutatott rá az Ellenőrző Testület. Amit viszont a kormány nem tudott „kikövetkeztetni”, azt 2015 decemberében elmondta egy orvos az Égési Kórháztól a Cătălin Tolontannak adott interjújában: „Szinte az összes Colectives páciens esetében a kórházainkban összeszedett fertőzés volt a halál oka”. A történteket viszonylag egyszerű elmagyarázni: a Ponta-kormány ceauşiszta, önhittségi reflexből elutasította a külföldi segítséget és az égési sérültek külföldre szállítását, holott tudta, hogy Romániában képtelen megfelelő kezelést nyújtani nekik. „Tényleg nincs szükségünk semmire jelenleg. Az orvosaink képesek kezelni a helyzetet. (…) Franciaországból, Németországból, nagyon sok helyről kaptunk ilyen megkereséseket. Pillanatnyilag nagyon jól boldogulunk. Nagyon jól boldogulunk, orvosaink pedig képesek remekül kezelni bármilyen helyzetet, világos?”, mondta keményen Bănicioiu miniszter 2015. november 1-én.

E dráma után két évvel nyilvánvaló, hogy a Colectives drámát lehetővé tevő rendszer – melyet kizárólag arra építettek ki, hogy az állam kliensei megcsapolhassák a forrásokat – túlélte az ügyet. Az Erdélyi-szigethegységben történt légi balesetkor láttuk, hogy nem működik, amikor meghalt Aura Ion. Ezt követte egy SMURD-helikopter belezuhanása a Sutghiol-tóba és a rendszer – az Antena3 kitűnő propagandakampányának köszönhetően – újra megúszta. Nem szeretnék patetikus lenni, de feltenném a kérdést, hogy hány embernek kell még meghalnia, amíg sikerül félreállítanunk Raed Arafat bandáját és képesek leszünk valamiféle változásokra.

Mircea Marian

romanialibera.ro, 2017. augusztus 1., 11:11

Un eșec #Colectiv: 65 de morți, nicio schimbare

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: