//
most olvassa...
Közoktatás, Kormányzás, Oktatás és tudomány, Politika

A legnépszerűbb olvasmány? – e-nepujsag.ro

Immár kezd megszokottá válni, hogy szinte mindenik oktatásügyi miniszter elkövet valamilyen kisebb-nagyobb baklövést, amiért elővehetik még néha a nevét a feledés süllyesztőjében rostokoló hosszú névsorból. Ha Ecaterina Andronescura úgy emlékezünk, mint aki felborította a romániai szakoktatás korábbi szerkezetét, Liviu Pop jelenlegi tárcavezető nevét valószínűleg a testnevelés és sport tankönyv miatt fogják emlegetni.

Pedig nagy reményeket fűztek személyéhez a tanerők, akik felszusszantak, hogy végre nem egyetemi oktatóra bízták az oktatásügyet, hanem egy olyan politikusra, aki az általános és középiskolai oktatásból az ágazati szakszervezeti mozgalmon át került egy korábbi rövid intermezzo után másodszor is a tanügy élére. Ezért is találhatjuk furcsának, hogy a Kolozsváron végezett matematika-informatika tanár a testnevelés és sport tankönyveket illetően ragaszkodik körömszakadtáig a törvény előírásaihoz. A kellemetlen az, hogy a szeptembertől ötödik osztályba lépő mintegy 170.000 diákkal kísérletezik, azzal a nemzedékkel, amelynek az eltelt évek során nem biztosították a tanterveknek megfelelő tankönyveket a fő tantárgyakból sem. Ahelyett, hogy az új ciklus kezdetére megoldotta volna ezt a valóban aggasztó helyzetet, mint hírlik, mindössze néhány tankönyv nyomtatását hagyták jóvá. Ezek között első helyen a Testnevelés és sport címet viselő szerepel, amelyből nem is egy, hanem két változat készült el, és a miniszter szerint ez lesz az ötödikes diákok legnépszerűbb olvasmánya. El lehet képzelni, hogy a hat fejezetre tagolt tankönyv, amely a sorokba, oszlopokba rendeződés, a megállás és újraindulás témáját taglalja az első fejezetben, milyen olvasott lesz a gyermekek körében. Tagadhatatlan, hogy vannak benne hasznos ismeretek is, mint például a személyes higiéné szabályai, ami valóban fontos azoknak, akiknek nem volt gyermekszobája. Az elsősegélynyújtásról szóló tudnivalók pedig mindenkinek jól fognak, de ez összességében nem oldja meg azt a kényelmetlen helyzetet, hogy a képességvizsgára szükséges tantárgyak közül nem mindenikből lesz tankönyv az ötödikesek padján. A szülők egyébként azt is a miniszter szemére vetik, hogy a túlsúlyos iskolatáska további terhelése helyett sokkal több mozgásra, jól felszerelt tornatermekre, a rendszeres sportolást lehetővé tevő pályákra kellene a sportkönyvekre szánt pénzt fordítani. Ezzel szemben a miniszter azzal az ígérettel kedveskedett a diákoknak, hogy testnevelésből nem lesz házi feladat, és nem fognak rögtönzést írni. Kivételt képeznek a tornaórák alól felmentett tanulók, akik egyre többen vannak, és a „tudásukat” ezentúl lesz amiből mérni. A miniszter buzgalma a sport iránt nem állt meg az inkriminált tankönyv két változatánál, mint kiderült, ezek mellett mindenik sportágról készül egy-egy kiadvány, szám szerint 39.

Miután a kormányfő rossz viccnek nevezte minisztere szándékát, Liviu Pop replikája úgy hangzott, hogy a tankönyv hasznos lesz a szülőknek és a képzetlen sporttanároknak is. A sportbarát miniszter ezen kijelentésétől akadtak ki még többen, hiszen korábban azt ígérte, hogy ősztől egyetlen szakképzetlen pedagógus sem marad a romániai tanügyben. Már-már kóros feledékenységére vall, hogy nem emlékezett arra, hogy állt már az oktatásügy élén, és korábbi bombasztikus kijelentésének a szakképzetlen tanárok okozta károkról is ellentmondott legutóbbi nyilatkozatában. Ezek után maradt még hitele a szavának?

Forrás: A legnépszerűbb olvasmány? | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: