//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Gazdaság, Kormányzás, NATO/fegyveres ügyek, Pénzügyek, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy, Titkosszolgálatok

Idén 14 milliárd lejjel kell „kipótolni” a nyugdíjalapot – Krónika

Idén 14,1 milliárd lejre tehető a nyugdíjalap hiánya, jövőre pedig a deficit elérné a 17,2 milliárd lejt, amennyiben nem kizárólag az infláció mértékében növelnék a különnyugdíjakat – nyilatkozta csütörtökön Ionuţ Mişa pénzügyminiszter.

(kronika.ro/Pinti Attila)

„2016-ban a nyugdíjalap hiánya 15,6 milliárd lej volt, vagyis a járulékbefizetéseken felül 15,6 milliárd lejt kellett még kiutalni a költségvetésből. 2017-ben 14,1 milliárdra tehető a deficit, amely a becslések szerint 2018-ban elérné a 17,2 milliárd lejt, a béremelések ugyanis automatikusan maguk után vonnák a nyugdíjak növekedését” – ismertette az adatokat a miniszter az Agerpres szerint.

Ionuţ Mişa arról is beszámolt, hogy készítettek egy elemzést a májusi átlagnyugdíjról. „A légi személyzeti állomány esetében 10 849 lejes átlagnyugdíj mellett 2 751 lejre tehető a járulékbefizetés. A 8 114 lejes különbözetet a költségvetésből biztosítják.

“Láthatják, mekkora az aránytalanság. És más területeken is vannak hasonló különbségek”

– fogalmazott a tárcavezető.

A miniszter ismét hangsúlyozta, szeptember 15-éig a jelenleg érvényben levő szabályozás alapján kérhetik nyugdíjazásukat az érintettek, a nyugdíjakat azonban ezután kizárólag az infláció mértékéhez igazodva növelik.

Adrian Ţuţuianu védelmi miniszter ugyanakkor azt nyilatkozta pénteki sajtóértekezletén, hogy

sem a katonai nyugdíjak nem csökkennek, sem a nyugdíjazási korhatár nem változik.

„Szeretnék tisztázni néhány dolgot. Először is a nyugdíjak nem csökkennek. Másodszor, a nyugdíjazási korhatár nem változik. Ugyanakkor el szeretném mondani, hogy azt a kormányrendelet-tervezetet, amelyet pénteken a kabinet megtárgyal, a munkaügyi, a védelmi és a belügyminisztérium közösen dolgozta ki. (…) Tisztelettel adózunk a katonák önfeláldozása és professzionalizmusa előtt, de pénzügyi stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükség” – mondta az Agerpres szerint a miniszter.

A tárcavezető kijelentette, költségvetési forrásokkal nem tartható az az állapot, hogy a nyugdíjak magasabbak, mint a fizetések.

Forrás: Idén 14 milliárd lejjel kell „kipótolni” a nyugdíjalapot

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: