//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Külpolitika, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Politika

A Danko menet – ujszo.com

Emlékeznek a John Malkovich menet című hollywoodi mozira? Abban egy manhattani felhőkarcolóban található rejtekajtón keresztül John Malkovich agyába lehet jutni. De hogy jön ez most ide? Hát úgy, hogy jól jönne egy ilyen rejtekajtó az SNS-vezér Andrej Danko fejébe.

(ujszo.com/Ľubomír Kotrha)

Mert minden jel arra utal, hogy a legújabb – s eddig legsúlyosabb – koalíciós válságmagyarázata csakis és kizárólag ott található.

Múlt hét csütörtökén még minden rendben volt. Igaz, hogy Dankót elővették a gyanús kutatási projektek miatt a koalíciós partnerek és a szóban forgó kiírást leállították, de ennyiben ki is merült a dolog.

Plavčan oktatási miniszter fejéről szó sem esett, s még kevésbé az SNS felelősségéről. Mindenki újra kedélyesen belemosolygott a kamerákba, s úgy tűnt, folytatódhat az uborkaszezon.

Aztán valami történt. Hogy mi, azt csak a házelnök tudná megmondani, ha akarná. De nem akarja. A hivatalos indoklás teljesen nevetséges. És hiteltelen.

Találgassunk hát. A bizonyossággal határos a valószínűsége, hogy a dolog a Plavčan-féle projektekkel függ össze. Úgy tűnik, a múlt heti kánikula okozta ájulásból felocsúdó Danko ráeszmélt, hogy a haveri alapon kiosztott kutatási pénzek leállítása mégsem oké. Pláne úgy, hogy a kiszivárgott információk szerint az oktatásügyi minisztériumot valójában az előző ciklusból ottmaradt smeres káderek irányítják. S pláne úgy, hogy a Smer ennél nagyságrendekkel nagyobb üzletekért sem kerül pellengérre.

DANKO VESZÉLYES JÁTÉKBA KEZDETT

Mert még a Bašternák-ügy is csak a jéghegy csúcsa: a legnagyobb kormánypárt lassan egy évtizede hizlalja (degeszre) állami és uniós pénzekből a gazdasági holdudvarát. S a haja szála sem görbül.
Különben is, Danko több kudarcot volt kénytelen elviselni az utóbbi egy év során. Nem kapta meg a közmédiát, ami miatt kirobbantotta az első koalíciós miniválságot. Mi több, nem kapta meg az energetikai biznisz feletti felügyeletet sem. Csak arra volt képes, hogy kilökje a székéből az Árszabályozási Hivatal vezetőjét, de a posztra Fico szemtelenül a saját emberét, Ľubomír Jahnáteket nyomta be, méghozzá független jelöltként.

BUGÁR: EZ MOST TÉNYLEG KOMOLY

Nem csoda, hogy Danko dühös. Többször láttuk már, hogy a nemzetiek vezére nehezebben viseli a vereséget, mint a harmadik koalíciós partner, a Híd. Az is valószínű, hogy Danko többet akar: nagyobb befolyást, több beleszólást a fontos politikai döntésekbe. S persze nagyobb részesedést a bizniszből.

Az viszont nehezen elképzelhető, hogy Danko mindezért kockára tenné a kormányt. A párt népszerűsége hónapok óta 10% körül stagnál, s ebből a pozícióból nehezen indulna neki egy előrehozott választásnak. Nagyon valószínű tehát, hogy Danko vaktöltényekkel lövöldözik, abban reménykedve, hogy a lövések zaja elég lesz ahhoz, hogy megijessze az ellenfelet.

Forrás: A Danko menet | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: