//
most olvassa...
EU, Európai Bizottság, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Külpolitika, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Magyar szervezetek, Politika

Danko veszélyes játékba kezdett – ujszo.com

Bár jogi szempontból tulajdonképpen nincs hatása annak, hogy Andrej Danko, az SNS elnöke felmondta a koalíciós szerződést, politikai szempontból annál nagyobb a jelentősége a húzásnak. A lépés ugyanis politikai kommunikációs háborút indít, melyben Danko dobta le az első bombát. Az elemzők többnyire óvatosan fogalmaznak, nem nagyon merik megtippelni, mi lehet a történet vége.

Néhány napja még úgy tűnt, nincs semmi baj… (ujszo.com/TASR)

A válság pontokban

2017. január-február Az energiaárak emelkedése miatt az SNS kikényszeríti az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) elnöke, Štefan Holjenčík menesztését. A koalíció megállapodik: a hivatal élére független szakember kerül.

2017. július 4. Andrej Danko nem szólalhat fel a hivatalos dévényi ünnepségen Cirill és Metód napján, mivel a kormányhivatal protokollosztálya nemkívánatosnak minősítette a házelnök beszédét.

2017. július 6. Az SNS-es miniszterek nem vesznek részt a kormány ülésén.

2017. július 6 . A hazai egyetemek rektorai levélben kifogásolják, hogy az egyetemeknek nem jutott pénz a kutatásra kiírt pályázatokon. Azt állítják: a projektek elbírálását különböző érdekcsoportok befolyásolták.

2017. július 12. Peter Plavčan oktatási miniszter zárt ajtók mögött tárgyal a rektorokkal a gyanús pályázatokról. A tárgyalás konkrét eredmény nélkül zárul.

2017. július 24. A kormány jóváhagyja Ľubomír Jahnátek jelölését az ÚRSO élére.

2017. július 25. Az Európai Bizottság részletesebb magyarázatot kér a minisztériumtól arról, milyen kritériumok alapján értékelték ki az egyes pályázatokat.

2017. július 28. A tudományra és kutatásra szóló uniós alapok elosztását a speciális ügyész javaslatára a rendőrség is vizsgálni kezdi.

2017. augusztus 3. A koalíció nem lát okot Plavčan menesztésére. Az Európai Bizottság levelet küld Szlovákiának, melyben közli, hogy az ügy kivizsgálásáig leállítja a tudományra és kutatói munkákra elkülönített uniós alapok kifizetését.

2017. augusztus 7. Andrej Danko, az SNS elnöke felmondja a koalíciós szerződést.

Andrej Danko lépésével – mellyel egy csapásra véget vetett az uborkaszezonnak – az utolsó olyan pontig ment el, ahonnan még vissza tud táncolni, és a koalíciós feszültségek nem torkollanak kormányválságba – nem hívta vissza minisztereit, tárgyalni akar. A lépése drasztikus, ám ha alkotmányos válságot és a kormány bukását akarta volna előidézni, az SNS rendkívüli parlamenti ülésen próbált volna bizalmatlanságot szavazni a kormánynak.

Véresen komoly 

Ez azonban nem történt meg, Danko „csak” a koalíciós szerződést támadta meg kimondva ezzel, hogy a koalíciós partnerek közt csorbult a bizalom. Ez pedig politikai szempontból nagyon komoly dolog. „Épp olyan komoly, amilyennek tűnik. Még sosem történt meg, hogy valaki felmondta volna a koalíciós szerződést úgy, hogy semmilyen külső körülmény, konfliktus nem kényszerítette erre” – magyarázza Grigorij Mesežnikov, a Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) vezetője rámutatva, Danko nem csupán a koalíciós szerződés módosítását javasolta, hanem egyből fel is mondta. „Danko eddig is tapasztalatlan politikusnak bizonyult, de ezt most csúcsra járattak” – vélekedik az elemző. Úgy gondolja, a pártelnök így gyakorlatilag önként kijátszotta az SNS-t a koalícióból, és a következmények kedvezőtlenek lehetnek számára. „Danko azon dolgozott, hogy szalonképes párttá formálja át az SNS-t, és a hatalomból részesülve konkrét politikai és gazdasági előnyöket élvezhessen. Ez most akár abba is torkollhat, hogy eltűnik a süllyesztőben” – tette hozzá.

Elterelő hadművelet 

Azt az elemzők sem tudják megmondani, hogy mi vezette az SNS elnökét erre a döntésre, de abban egyetértenek, hogy a kiváltó ok a nemzetiek vezette oktatási minisztérium uniós pénzalapok körüli megabotránya lehetett. Danko a levelében nem fogalmazta meg egyértelműen, tulajdonképpen mit is akar, Grigorij Mesežnikov pedig úgy gondolja, menekülőutat keres a kutyaszorítóból. „Néhány nappal ezelőtt minden rendben volt, a három pártelnök támogatta egymást a múlt heti koalíciós sajtótájékoztatón. Holott a botrány a minisztériumban akkora, hogy még az SNS partnereinek is gondot okoz Plavčan maradása az oktatási tárca élén. Nem tudom, mi történhetett az elmúlt napokban, ami Dankót erre a lépésre késztette” – mondta lapunknak Mesežnikov.

Gál Zsolt politikai elemző hasonlóan gondolkodik, Danko szerinte is az óriásbotrányról akarja elterelni a figyelmet. „Az SNS elnöke mindezt összekapcsolta egyfajta zsarolással” – vélekedik. „Az SNS jelenlegi mediális képe az, hogy a legkorruptabb párt a koalícióban. Mindenki tudja, hogy az oktatási minisztériumot nem Plavčan irányítja, hanem olyan hivatalnokok, akiket Danko kézi vezérléssel irányít. A botrány azt mutatja, mennyire gátlástalanok és dilettánsok voltak, a média ezen csámcsogott, a kormány össztűz alá került – a kormányon belül pedig az SNS, az ő jelöltjei és a mögöttük álló érdekcsoportok. Szerintem Danko ezt akarta megfordítani valahogy, és úgy kijönni a dologból, hogy a leginkább szociálisan érzékeny koalíciós párt képét mutassa” – magyarázza az elemző.

Előrehozott választások? 

Az elemzői vélemények azzal kapcsolatban eltérnek, hogy kormánybukást és előrehozott választásokat eredményezhet-e Danko huszárvágása. Az igazán komoly kérdés most az, Danko lépése valóban csak játék, elterelő hadművelet-e, vagy valóban komolyan gondolja, és hajlandó további lépéseket is tenni egy esetleges kormánybuktatás felé. Illetve az, hogy a koalíciós partnerei mennyire hajlandóak belemenni a játékába.

Gál Zsolt ugyan nem zárja ki, hogy kormánybuktatás lehet a történet vége, ám ezt nagyon valószínűtlennek tartja. „Az a fontos, milyen lesz a képe ennek a kormányválságnak. Mindenki győztesként akar kikerülni belőle. A pártok készek valamiféle kompromisszumra, nem akarták lemondatni Plavčant, nem vették el az SNS-től az oktatási tárcát. Nagyon sok energiát fektettek abba, hogy stabilnak látszanak, és abban érdekeltek, hogy hatalomban maradjanak. A Smer már harmadszor kormányoz, és annyi botrány fűződik a nevükhöz, hogy nem eshetnek ki a hatalomból, mert ha így történne, nem tudnák többé garantálni a rendszerszintű korrupció büntetlenségét” – vélekedett. Grigorij Mesežnikov ugyanakkor úgy gondolja, a Smer és a Híd nem feltétlenül lesz partnere az SNS-nek ebben a játékban. „Ha belemennének, azzal vállalnák a mediális képet, hogy Andrej Danko százados beosztottjai lettek” – tette hozzá az elemző.

Ellenzék: Danko csak eltereli a figyelmet

Az ellenzéki pártok élesen reagáltak a koalíciós válságra. Az SaS és az OĽaNO egyértelműen az oktatási minisztérium uniós alapok körüli botrányának tulajdonítja Andrej Danko lépését. Azt hangsúlyozták, készek átvenni a felelősséget az ország vezetéséért.

„A tudományra és kutatásra fordítandó európai pénzalapok olyan fontos zsákmányt jelentenek az SNS számára, hogy Andrej Danko nem átall ezért káoszt hozni Szlovákiába“ – írta Veronika Remišová és Igor Matovič, az OĽaNO két politikusa. Véleményük szerint Danko képtelen kommunikálni, és papírra firkált üzeneteket küld koalíciós partnereinek, mintha nem is a koalíciós pártok vezetőiről, hanem általános iskolai osztálytársairól lenne szó, és azt hiszi, el tudja terelni a figyelmet az óriási botrányról a minisztériumban.

Az SaS elnöksége szerint is a minisztériumi botrány az oka Danko lépésének. „Azt csinálja, amit annak idején Ján Slota csinált, mikor szorult a hurok. Partnereit zsarolja ebben a korrupciós koalícióban“ – írták átlátszónak nevezve az SNS húzását. Szerintük a nemzetiek meg akarnak szabadulni az oktatási minisztériumtól, mert rájöttek, hogy a tárcánál valós munkát kell végezni a diákok és a társadalom érdekében, és nem lopni.

BUGÁR: EZ MOST TÉNYLEG KOMOLY

Boris Kollár, a Sme rodina vezetője meg van róla győződve, hogy Danko lépése csak álca. A Facebookon közzétett videójában arról beszél, hogy szerinte az SNS csak az embereket akarja elbolondítani. „Jönnek a vad ígéretek, a 13., a 14., a 15. fizetés, ingyenes űrrepülés, kirándulás a Föld középpontjába, és ki tudja, mi mindent ígérnek majd“ – mondta. Miroslav Beblavý független képviselő, aki épp most alapít pártot, azt mondta: csak tíz százalék a valószínűsége, hogy bukni fog a kormány, ámbár ezt jó eredménynek tartaná. Véleménye szerint a koalíciós pártok úgy érzik, jobb partnereket nem találnak egymásnál, így meg fognak egyezni.

KOMMENTÁRUNK A TÉMÁBAN: A DANKO MENET

Andrej Kiska államfő csak nagyon szűkszavúan reagált a történtekre. Szerinte a helyzetet a koalíciós pártvezéreknek a koalíciós tárgyalásokon kell megoldaniuk egymás között.

VILLÁMINTERJÚ RAVASZ ÁBELLEL, A HÍD ALELNÖKÉVEL

Mi okozta, és hogyan végződhet ön szerint a válság? 

Nagyon kevés az információnk, engem és kollégáimat is meglepetésként ért a hír.

Mi értelmét látja annak, hogy az SNS újra akarja tárgyalni a koalíciós szerződést, de minisztereit nem hívja vissza a kormányból? 

Tényleg nagyon keveset tudunk az SNS terveiről, ezért nehéz erre a kérdésre válaszolni. Az biztos, hogy a koalíciós szerződés felbontásával a kormány nem bukik meg, ez a szerződés csak a kormánypártok közti viszonyokat szabályozza. Igaz, e nélkül nehéz lenne kormányozni, de a felmondása önmagában még nem buktatja meg a kormányt. Nem világos számomra, hogy mi az SNS követelése, mit akarnak elérni.

A koalíciós szerződés megnyitása esetén a Hídnak is lesznek követelései? 

Számomra az egész ügyben az a legmeglepőbb, hogy a koalíciós szerződés eleve úgy van megszövegezve, hogy ha valaki változtatni szeretne rajta, akkor azt a koalíciós partnerek egyetértésével megteheti. A szöveg nagyon rugalmas. A jelenlegi változat tartalmazza a Híd legtöbb és legfontosabb prioritásait, mi elégedettek vagyunk a jelenlegi szöveggel. Meglátjuk, hogy milyen irányban haladnak majd a tárgyalások, ha a koalíciós szerződés valóban komoly felülvizsgálatra kerül, arra mi is fel fogunk készülni. Erről a párt elnöksége fog dönteni.

Nem tart attól, hogy ha az SNS eléri célját, és módosulni fog a szerződés, akkor az a Híd számára is presztízsveszteséget jelent majd? 

Nem arról beszélünk, hogy az SNS vezetője egy kész javaslat elfogadásához kötötte volna a koalíció fennmaradását, hanem egyfajta kommunikációs elemmel bejelentette a koalíciós szerződés felmondását. Én ezt egy elég agresszív lépésnek tartom, semmiképpen sem akarunk alárendelt pozícióba kerülni.

(fm, lpj, SITA, TASR)

Forrás: Danko veszélyes játékba kezdett | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: