//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Gazdaság, Infrastruktúra, Kormányzás, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Mit avatnak fel még Romániában a csőd felé vezető úton – Adevărul blog

„Kedden nagy pompával avattak fel újra egy 21 kilométeres vasúti szakaszt Kisilva és Óradna között. Az eseményen Răzvan Cuc közlekedésügyi miniszter is részt vett, akit az állomásra tapsolni kivezényelt tömeg fogadott. Nem hiányzott a népviseletbe öltöztetett gyermekek által kínált kenyér és só és a miniszter számára az asztalra kikészített friss túró és sajt sem”.

(adevarul.ro)

A fenti részlet Bianca Sara A közlekedésügyi miniszter egy osztrák-magyarok által 130 évvel ezelőtt megépített vasútat avatott fel újra. A vonal menti állomásokra embereket vezényeltek ki tapsolni című anyagából van, mely augusztus 1-én jelent meg az Adevărul honlapján.

A Közlekedésügyi Minisztérium egy olyan 21 kilométeres szakasz újbóli megnyitásának megünnepléséről döntött, melyen intenzív munka után, Cuc miniszter szerint, már legfeljebb 35 km/óra sebességgel is haladni lehet.

A Közlekedésügyi Minisztérium által szervezett esemény jellemző arra, ami ma Romániában zajlik. Bármerre mész, az ország fulladozik. Az utakat elözönlik a járművek. Több kilométeres sorok, dugókban elvesztegetett órák. Vasúton, még a fővonalakon is, az átlagsebesség nem sokkal nagyobb a legújabb Kisilva–Óradna szakasz 35 km/órájánál. Nyáron a meleg, télen a fagy miatt késnek a vonatok. Az év többi részében pedig azért, mert „ilyen az infrastruktúra”. Nincs mit tenni és senki nem is igyekszik tenni valamit.

Még egy olyan 21 kilométeres szakasz újbóli megnyitásánál is elmegy egy szalagátvágás, melyet 50 perc alatt tesznek meg! Még kenyeres-sós, kevés friss sajtos felavatást is megérdemel a miniszter úr, hiszen nagyon sokat fáradozott ezért a nagy eredményért! Főleg úgy, hogy egyben ez az egyetlen is.

Romániában nem nagysebességű vonatokról, autópályákról, gyorsforgalmi utakról és más hasonló fantazmagóriákról beszélünk.

Hanem különleges nyugdíjakról és tisztségviselőknek, meg közalkalmazottaknak osztogatott szédületes bérekről.

A PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) ahelyett, hogy az ország fejlesztésébe ruházna be, az elkerülhetetlen csőd politikáját folytatja. A bértáblák meghatározását a helyi közigazgatásokra bízták. Vidékről elborzasztó hírek érkeznek minden nap. A közigazgatásban hamarosan több ezer eurós bérek lesznek. A költségvetések a bérek kifizetésére mennek majd el. Viszlát iskolák, kórházak, utak, az összes pénz bérekre kell majd.

Hasonló a helyzet a különleges nyugdíjakkal. Az utóbbi években folyamatosan csak osztogattak. Csillagászati összegek alakultak ki, több tízezer lejes nyugdíjak, melyeket a kérdéses intézményeken belüli bérekhez igazítanak! Még Liviu Dragnea is ráébredt, hogy ez katasztrófát jelent a költségvetés számára. Több millió szokványos nyugdíjat nem lehet majd kifizetni, mert a különleges nyugdíjak a végtelenségig elviszik majd a társadalombiztosítási költségvetés forrásait.

A bérekkel és nyugdíjakkal kapcsolatos óriási kiadások receptjét Görögország dolgozta ki. Mindnyájan láttuk, hogy hova vezetett. Az ország csődbe ment és több millió ember került kilátástalan helyzetbe, akik korábban olyan életszínvonalat élveztek, amilyet a gazdaság képtelen volt fedezni. Végső soron Görögországot az mentette meg, hogy az euróövezethez tartozik, de ennek fájdalmas társadalmi ára volt.

A PSD bármiféle fenntartás nélkül veti Romániát az észbontó kiadások spiráljába, amit a beruházásokon keresztül megvalósuló fejlődés esélyeinek felszámolása kísér. Ennek csak a görög modell lehet a vége, azzal az egyetlen különbséggel, hogy mivel nem vagyunk tagjai az euróövezetnek, a román gazdaság összeomlása senkit sem fog aggasztani.

Ion M. Ioniţă

adevarul.ro, 2017. augusztus 2., 15:52

Ce se mai inaugurează în România pe drumul spre faliment

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: