//
most olvassa...
Uncategorized

Törlesztés illetékben – e-nepujsag.ro

Újabb intézkedés jelzi, hogy a felelőtlenül költekező kormány túl mélyre nyúlt a pénzeszsákba, és most kínjában kapálózik: szeptembertől sürgősségi rendelettel emelni készülnek az üzemanyagok árába épített jövedéki adót. Így az esztelen költekezés árát nemcsak a kedvezményezettekkel, hanem a teljes társadalommal fizettetik meg, ráadásul a szegényebbekre nagyobb teher szakad.

A hivatalos indoklás szerint, amelyet már szavahihető hírportálon is megszellőztettek, azért kell emelni a jövedéki adót, mivel ez nálunk igen alacsony. Mifelénk jelenleg a benzin árának 52, a gázolaj árának 50 százalékát teszi ki az adó, az uniós átlag 62, illetve 57 százalékával szemben. Érdekes módon az indoklást elkészítő pénzügyminisztériumi szakik egy sorban sem említik, hogy az átlagos bérszintünk hány százalékon áll az unióhoz képest. Még kiderülne, hogy ilyen jövedéki adószint mellett is az átlagkeresethez viszonyítva sokkal jobban megsarcolnak például német közlekedőtársainknál. Azt viszont mondják, hogy ebből az adófajtából az első fél évben közel 800 millióval csökkent az állam bevétele, ezért is kell emelni a jövedéki adót. Persze nem írják le tisztán, de gyakorlatilag visszahozzák a Ponta-kormány által bevezetett illetéket, amit ez év elejétől töröltek el. Csakhogy amíg a jövedelmük csak egyes, az államkasszából fizetett rétegeknek növekedett, ez a pluszteher nemcsak őket érinti, hanem azokat is, akik egy fityinggel sem keresnek többet azóta. Utóbbiaknak ráadásul ez arányosan nagyobb teher, mint az azóta megemelt jövedelműek számára.

Mert teher az mindenki számára származik ebből az adóemelésből, csak azt nem tudni még, mekkora. Egyes sajtóhírek szerint az üzemanyagok ára literenként negyven banival fog növekedni szeptembertől, ám a dráguló üzemanyag még számtalan termék és szolgáltatás árán is érződni fog, így az illetékemelés valós hatása messze nem lesz olyan elenyésző, mint azt a szenátus elnöke a hír hallatán gyorsan megjegyezte.

A politikusok pártállástól függően gazdasági összeomlást, vagy észrevehetetlenül kicsi pluszterhet vizionálnak az illetékemelés nyomán. Az igazság valahol középen várható. Annyi biztos, hogy az illetékek kapcsán uniós átlagokkal való dobálózás helyett inkább dolgozniuk illene. Ugyanis, elemzők szerint, amikor az előző szocdem kormány pluszilletékét megszüntették, az üzemanyag kereskedelmi árán ez nem látszott meg, a különbözetet zsebre vágta az iparág, a fogyasztónak meg, mivel amúgy is elégedett volt a világpiaci okok folytán alacsony árszinttel, fel sem tűnt a turpisság. Talpraesett politikusok képesek lehetnének oda hatni, hogy ilyen illetékváltozásokat ne a fogyasztó, hanem a nagyvállalatok profitja vegyen észre. És persze el is tudnának számolni az eredetileg útépítésre kitalált korábbi pluszilletékből befolyt pénzzel is. De az a politikusfajta nem a Regátban őshonos…

Forrás: Törlesztés illetékben | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: