//
most olvassa...
EU, Európai Bizottság, Gazdaság, Kárpát-medencei körkép, Kormányzás, Magyarokról, Mezőgazdaság, Politika

Újabb bizonyíték kettős mércére az élelmiszer-háborúban – Krónika

A nyári termékeknél is tetten érhető a kettős minőség a magyar földművelésügyi minisztérium szerint, ezt igazolta a most lezárult, a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata.

(kronika.ro)

Ezt Fazekas Sándor magyar földművelésügyi miniszter rendelte el azért, hogy kiderítse: a magyar és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e.

A szaktárca tájékoztatása szerint: a szakemberek a 39 vizsgált termékpár – 23 csomagolt élelmiszer, 8 alkoholos ital (koktélalap) és 8 zöldség, illetve gyümölcs – mintegy harmadánál tapasztaltak összetételbeli vagy érzékszervi eltérést, amely

ismét „alátámasztja a kettős minőség EU-n belüli meglétét”.

A mintegy két hónapig tartó vizsgálat során a nyárhoz köthető termékeket ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Vizsgálták például a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszereket, az alkoholos és alkoholmentes italokat, valamint a zöldségeket, gyümölcsöket. A vizsgált termékek alapján továbbra is

megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik.

Kiderül egyebek mellett, hogy 5 csomagolt élelmiszer esetében az összetétel azonos volt, de érzékszervi szempontból különbség mutatkozott a termékek között, míg 4 csomagolt terméknél, valamint 2 alkoholos italnál – noha a márkanév azonos volt – az összetétel tért el. A zöldségek és gyümölcsök vizsgálata során 8 import termékpárt hasonlítottak össze a szakemberek. A vizsgálatok alkalmával

nem csak a külső minőség az, úgynevezett osztályba sorolás történt meg, hanem a friss termékek élvezeti értékének bírálata is.

A legnagyobb és leglátványosabb különbséget – bár a minőségi előírásoknak mindkét termék megfelelt – a termesztett csiperke esetében tapasztalták a szakemberek.

Mindezek alapján a földművelésügyi minisztérium megkezdte egy egyeztetés előkészítését, melynek célja, hogy a szakmai szervezetek javaslatait megismerje a kettős élelmiszerminőség jelenségének megoldására.

Forrás: Újabb bizonyíték kettős mércére az élelmiszer-háborúban

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: