//
most olvassa...
egyházak, Erdélyi Magyar Néppárt - EMNP, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Műemlékvédelem, Művelődés, Politika, Történelem

Mégsem adja el a Kós Károly tervezte kultúrotthont Mákófalva református egyházközsége – maszol.ro

Elállt a Kós Károly által tervezett kultúrotthon eladásától a kalotaszegi Mákófalva református egyházközsége.

(maszol.ro/panoramio.com)

Júniusban az egyházközség arról egyezett meg Egeres község önkormányzatával, hogy egy kerékpár áráért, 500 lejért átadja az ingatlant a román többségű önkormányzatnak.

Az adásvétel ellen akkor az EMNP tiltakozott. Pénteki közleményük szerint a tulajdonosváltás azáltal hiúsult meg, hogy Both György, a Mákófalvát is magába foglaló Egeres község alpolgármestere a tanács elé terjesztett határozatjavaslatából kihagyta a református egyház eladási feltételeit, amelyeket később sem az eladást hitelesítő közjegyző, sem a polgármesteri hivatal nem tartott elfogadhatónak.

Ezt követően pedig a mákófalvi református gyülekezet presbitériuma lemondott az épület eladási szándékáról, és arról döntött, hogy saját erőből történő újítja fel az épületet.

Az Egeresi önkormányzat június 13-án döntött a színmagyar mákófalva művelődési házának a szimbolikus összegért való megvásárlásáról. Az épület – a homlokzatán álló emléktábla tanúsága szerint – Kós Károly tervei alapján épült 1930-ban.

Forrás: Mégsem adja el a Kós Károly tervezte kultúrotthont Mákófalva református egyházközsége

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: