//
most olvassa...
Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Pártok, Politika

Tudose részegre győzte magát Dragneával szemben – Adevărul blog

Néhány napja Bukaresten vagyok az egymást követő színházfesztiválok miatt. Melyeket – figyelem! – a Főpolgármesteri Hivatal szervezi – ezalatt a személyi kultusz és a nagyzási hóbort által terhelt Gabriela Firea asszonyt kell érteni – a különböző bukaresti színházakban.

(digi24.ro/Inquam Photos – Octav Ganea)

Úgy hozta a véletlen, hogy az 5. Fest(in) pe Bulevard nevű fesztivál éppen tegnap (október 12-ére – E-RS) estére egy nagyon jó előadást tűzött műsorra, Székely Csaba Bányavakságát, Catinca Drăgănescu rendezésében és a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház előadásában. A darab cselekménye a mesterségesen (így! – E-RS) zaklatott Székelyföld egyik falujában zajlik. Ez a hajdan község falu korábban bányásztelepülés volt, de ma már senkinek sincs munkája. Ezért mindenki halálra issza magát.

Ebben a volt községben a polgármesteri az egyetlen fizetett tisztség. Látszólag azért, hogy megőrizhesse a bérecskéjét, a tisztség jelenlegi betöltője igyekszik kiiktatni a játékból a kihívóját, aki semmivel sem jobb nála. Súlyos korrupciós ügyekkel, jogtalan erdőirtásokkal vádolja őt és a vádakat Florin Popescu rendőrnek kell kivizsgálnia. De a törvény rettenhetetlen embere – meglepetésre! – felfedezi, hogy maga a feljelentő még nagyobb korrupt, aki aztán – mindenki örömére – börtönbe is kerül. Így aztán már a legkisebb akadály sem áll a másik polgármesterjelölt útjában. Mindenki boldog a változástól, a helyi közigazgatás új sztárjának megjelenésétől, így ezt újabb részegeskedéssel ünneplik meg.

Bizonyos mértékig és nagyvonalakban nagyjából ez a forgatókönyv zajlott le néhány óra alatt a román szociáldemokraták Kiseleff sugárúti luxusszékházában tartott CEX-ülésen (Végrehajtó Bizottság – E-RS). Mihai Tudose kormányfő nagy tétben játszott, lemondással fenyegetőzött és végül – nagy nehezen – elérte Sevil Shhaideh és Rovana Plumb asszonyok távozását a kormányból. Akiket azzal vádolnak, hogy a PSD-elnök, Liviu Dragnea fő cinkosa a Belina-ügyben. Velük együtt távozik még Răzvan Cuc közlekedésügyi miniszter is, de úgy tűnik, hogy másik két miniszter a helyén marad, egyik alkalmatlanabb a másiknál. Az egészségügyi, Florian Bodog és az oktatásügyi, a műveletlen Liviu Pop.

Amikor este visszaértem a szállodába, a különféle tévék – mindegyik a saját stílusában és saját, vagy a moguljaik érdekei szerint – a helyzet folyamatos változását kommentálták. A benyújtott, megszavazott, elutasított, fenntartott lemondások egész cirkuszát. És hogy aztán, amikor bizonyossá vált, hogy Shhaideh, Plumb és Cuc tényleg távoznak, boldogan üdvözöljék Tudose Dragnea felett aratott győzelmét. Dragnea pedig kész, elvesztette a játszmát, eléggé vége lett PSD-n belüli hatalmának és – akárcsak Székely Csaba darabjában a polgármester – könnyen meglehet, hogy nagyon is hamarosan megfizet majd minden csalásáért.

A stúdiókban jelenlévő, vagy telefonon bejelentkező nagy politikai elemző közül szinte senkinek sem fordult meg a fejében, hogy a kormányátalakítás egyáltalán nem az ország, vagy a románok érdekében történik. Hanem csak egy PSD-n belüli hatalmi harc eldöntéséért.

Az, persze, nagyon jó, hogy óriási pénzösszegek sorsa nem függ majd továbbra is néhány tisztességtelen tettekkel vádolt hölgy tollvonásától, melyeket eddig úgy osztogattak, ahogy azt a tollak tulajdonosai jónak látták és főleg úgy, ahogy Liviu Dragnea úr akarta. De vajon ugyanilyen jó, hogy a mindennapi élet, de Románia jövője szempontjából is létfontosságú tárcák, amilyen az oktatási és az egészségügyi, továbbra is olyan emberektől függnek majd, akik júniustól mostanáig, vagyis amióta hatalomra került a román szociáldemokrácia új sztárja, Mihai Tudose úr által vezetett kormány, semmit sem voltak képesek rendesen megcsinálni?

Attól tartok, nagyon hamar rájövünk majd, hogy a legkisebb különbség sincs Dragnea és Tudose között. Vagyis az egyik kutya, a másik eb. Ennek első bizonyítékát már ma (október 13-án – E-RS) megkapjuk, amikor megtudjuk, hogy kik töltik majd be azokat a miniszteri állásokat, melyek azután ürültek meg, hogy a PSD-s főnökök majdnem egymás torkának ugrottak.

Mircea Morariu

adevarul.ro, 2017. október 13., 08:39

Beţia victoriei lui Tudose asupra lui Dragnea

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: