//
most olvassa...
Cotroceni, Kormányzás, Pártok, Politika

Nincs megoldás? – Adevărul blog

A PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) mai vezetői nem nagyon örülhettek a nemzeti ünneppel kapcsolatos minivakációnak. Az élet újabb áldozatra kényszerítette őket. De hamarosan majd bepótolják. Ki Brazíliában, ki a Maldív-szigeteken.

(curentul.info)

Az egyre cseppfolyósabb politikai helyzet, a párt véleményvezérei közötti nézetkülönbségek elmélyülése, a főpolgármester, Gabriela Firea asszony és Mihai Tudose kormányfő között nyílt színi és közösségi hálózatokon is zajló veszekedés, az egyre több bírálatot kapó Liviu Dragnea igyekezete, hogy folyamatosan mérje a vele szemben még meglévő bizalmat, folyamatos gyűlésezésre kényszeríti őket.

Úgy tűnik, hogy – legalábbis pillanatnyilag – a párt kemény, egyesek szerint foltos, pontosabban pérémésedett (PRM = Nagy-Románia Párt – E-RS), vagy bolsevizálódott része áll nyerésre. Így aztán a jövő hétvégére tüntetéseket szerveznek az ország főbb városaiba (Mihály volt román király halála miatt a párt felfüggesztette a tüntetések szervezését – E-RS). Ezeknek a nagy népgyűléseknek azt a feltétlen támogatást kellene tükrözniük, aminek a párt és a kormányzat állítólag örvend. Miközben jelentős mértékben csökken azok tüntetéseken való részvétele, akik Gabriel Liiceanu úr szavaival az állampolgári mesterségüket gyakorolják, kifejezve egyet nem értésüket a hatalom túlkapásaival.

Szabad szemmel látható, hogy a PSD-t a számok érdeklik, nem az értékek. Ezért aztán vezetőinek teljesen közömbös, ha a támogatók között Táncos Floricica indigóval készült több tíz, vagy száz másolata található (Floricica Dansatoarea, azaz Táncos Floricica először azzal vált ismertté, hogy itt felelősségre vonta a közösségi hálózatok vezetőit, mert állítólag eltüntették a támogatóit, ezt követően a PSD által a 2017. februári kormányellenes tüntetésekre rászervezett Iohannis elleni tüntetéseken „bukkant fel” újra a kormánypárti média hathatós segítségével, amiből – persze – azonnal paródia lett, például ez és ez  – E-RS). Darabra legyen meg, a minőség nem számít!

Ha ennyire telik Dragnea-Három_Akta és cinkosai – Firea, Bădălău, Olguţa, Codrin Ştefănescu, Claudiu Manda, Liviu Pleşoianu – politikai ügyességéből, akkor teljesen illuzórikus lenne azt hinnünk, hogy egy ilyen döntés kiagyalói képesek felmérni, mennyire nevetséges, ha a párt szolidaritási tüntetésekre vágyik alig két nappal a választási győzelem egyéves évfordulója előtt. Ezek a tüntetések csak a kormányzati kudarc szomorú jegyzőkönyvei. Szájkosarat akarnak tenni azokra, akik rámutatnak, hogy semmit sem csináltak, hogy rossz irányba vezetik az országot és ezért úgy tűnik számukra, hogy #elég a demokráciából (a kormánypárti tüntetés jelképe kíván lenni a kormányellenesek #ellenállok jelképének mintájára – E-RS).

Egyes névtelen források arról is beszélnek, hogy a PSD-s nácsálnyikok egy része állítólag már Mihai Tudose kormányfő leváltásán gondolkodik, amihez a 2018-as költségvetési törvény leszavazását használnák fel. Ha erre sor kerül, akkor még nagyobb az az abszurd, az a nevetségesség, amibe a román úgynevezett szociáldemokraták napról napra egyre jobban süllyednek. Vagyis azért szerveznének tüntetést, hogy olyasmit támogassanak, amit már a párt vezető fórumai sem támogatnak, mert rossz kormányzatnak tartanak.

Persze, nincs olyan alkotmányos rendelkezés, mely kimondottan megkövetelné a kormány lemondását, ha elutasítanák az általa a Parlament elé szokásos ügymenetben beterjesztett törvényeket. De Tudose úr és csapata erkölcsileg végleg kompromittálódnának és elméletileg egyáltalán nem lehetne kizárni, hogy miniszterei egy része – Liviu Dragnea kimondott utasítására, persze – benyújtanák becsületbeli lemondásukat, ezzel új kormányválságot provokálva ki. Nehéz egy ilyenfajta hipotézis valóságosságában és realizmusában bízni, már amennyiben a párt vezetői között még mindig vannak olyanok, akiknek van egy csepp eszük. Izraeli politikai tanácsadókkal, vagy nélkülük, csak holmi eszementek folyamodhatnának ilyen szélsőséges megoldáshoz.

Nem szabad megfeledkezni Klaus Iohannis elnök figyelmeztetéséről, aki azt mondta, hogy semmi esetre sem fog PSD által javasolt személyt kinevezni egy lehetséges harmadik (ha Sevil Shhaideh asszonyt is számításba vesszük, akkor valójában negyedik) kormányfői tisztségbe. Márpedig a kormányzás elvesztése esetén Dragnea-Három_Akta mindent elveszítene. A befolyást, a párton belüli támogatás tisztségek, állások, hivatalok, cinkostársai által vezetett közigazgatási-területi egységeknek biztosított kiváltságos költségvetési kiutalások ígéretével történő megszerzését.

Úgy tűnik, hogy jelenleg minden marad a mostani formájában. Mihai Tudoséval a kormány élén és a végtelen veszekedésekkel a párt csúcsán. Tudose kormányfő nyelvöltögetésével a párt főtitkár-helyettesére (Istenem, micsoda tisztség!), Codrin Ştefănescura. Ami sokat elmond a ma Romániát vezetők érettségéről és intelligenciájáról.

Hacsak a párt nem akar majd mást és puccsot végrehajtva meneszti majd Dragnea-Három_Aktát. Vagy hacsak nem fedezi fel egyre több román a maga számára az állampolgár mesterséget. Ahogy azt ragyogó módon megtették 2017 januárjában-februárjában.

Mircea Morariu

adevarul.ro, 2017. december 5., 08:35

Fără soluţie?

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: