//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Gazdaság, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Pénzügyek, Politika, Régiók/autonómia, Szociálpolitika - Egészségügy

A gazdaságilag elmaradottabb régiókban az oktatási eredmények is rosszabbak – Felvidék.ma

Szakértők szerint azoknak a szakmáknak a 70%-át, amelyek a következő évtizedekben megjelennek majd a munkaerő-piacon, ma még nem is ismerjük. Ez pedig még inkább kiemeli az élethosszig tartó tanulás fontosságát.

 

(felvidek.ma/pixabay.com – illusztráció)

Egy másik felmérés arra az eredményre jutott, hogy egy ember az élete során átlagban hétszer vált szakmát – azaz képezi át magát egy új munkakörre. Ez pedig arra mutat rá, hogy a ma iskolájának már nem az a feladata, hogy olyan tudást adjon a gyereknek, amit majd az élete során kamatoztathat. A mai tudományos és innovációs robbanásban ugyanis, amikor szinte félévente avul el a ma még korszerű tudás, ez nem is lehetséges – hanem az, hogy azokat az alapkészségeket fejlessze, amelyeknek a segítségével a gyerek megszerezheti azt a tudást, amivel boldogul az életben.

Ez pedig a hazai oktatási rendszer nagy hiányossága, hiszen a PISA felmérésekben, amelyek az alapkészségeket mérik, Szlovákia rendre a sereghajtók közt szerepel az OECD országok rangsorában. Ami azonban még nyugtalanítóbb, hogy a magyar diákok átlaga még a szlovák diákok átlagától is elmarad.

Erre persze lehetséges szociológiai magyarázatokat keresni, hogy a diákok teljesítményét nagyban meghatározza a családi háttér, a társadalmi körülményeik. Magyarán, ha a gyerek jómódú családból származik, akkor a teljesítménye is jobb lesz, ha pedig szegényből, akkor az eredményei gyengébbek lesznek. Ezt a logikát követve pedig eljuthatunk oda, hogy a szlovák átlagot is a pozsonyi iskolák eredményei emelik meg, mivel a magyar iskolák jellemzően az ország gazdaságilag elmaradottabb régióiban vannak.

Azokban az országokban pedig, amelyek sikeresek az oktatás terén, éppen azért sikeresek, mert sikerült eltüntetni ezeket a különbségeket. Ott valóban csak a gyerek tehetsége dönti el a jövőjét és nem a társadalmi helyzete.

Ezért kell a mi kisebbségi politikai képviseletünknek prioritásnak tekinteni, hogy Szlovákia is minél hamarabb érje el ezt a hőn áhított célt. Hogy egy elmaradott térségből származó magyar gyereknek ugyanolyan lehetőségei legyenek, mint pozsonyi társának.
És ez talán olyan cél, amiben a két magyar párt is egyetérthet!

http://felvidek.ma/2018/01/a-gazdasagilag-elmaradottabb-regiokban-az-oktatasi-eredmenyek-is-rosszabbak/

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: