//
most olvassa...
Emberi jogok, Külpolitika, NATO/fegyveres ügyek, Politika

Szegény, szegény Szíria – ujszo.com

Lehet, hogy Donald Trump megtorló támadást rendel el a vegyi fegyverek bevetése miatt, de azt sem látni, hogy az USA igazából hajlandó-e beszállni a helyzet gyorsabb rendezése érdekében. Vagy így kényelmes mindenkinek? Vagy egyáltalán nincs megoldása ennek a konfliktusnak? Szegény, szegény szírek.

(ujszo.com/TASR)

Nem is vesszük észre régiónk belpolitikai viharai közepette, hogy szegény Szíriát megint szétcincálják. Egyes régióiban nincs is mit lerombolni már, megszűnt a közellátás, nincsenek kórházak. A szír gyerekeknek, kamaszoknak esélyük sincs a tanulásra, normális életet kevesen tudnak majd élni közülük, hiszen nekik a „normalitás” a hétköznapi életben már hosszú évek óta egészen mást jelent, mint nekünk. Hogy melyik terület került a felkelők kezére, melyik maradt Aszad uralma alatt. A konfliktusnak ennek a szakaszában már ez is kiszámíthatatlan. Legalább 7 millió menekült van az országon belül, sok millióan élnek a környező országok menekülttáboraiban vagy az utcán, embertelen körülmények között.

Levegőbe emelkedett az USA “végítélet-gépe”

 

Ezt most egy borzasztó vegyi támadás tetézte. A közösségi médiát bejáró képeken szenvedő, habzó szájú gyerekeket és nőket látni. Az oroszok által támogatott szír kormány nem járul hozzá, hogy bárki kivizsgálja a támadást és megállapítsák, ki a felelős érte. A különféle jelentések szerint idén ez már a hetedik ilyen támadás lehetett, és összesen félmillió szír civil vesztette életét. Az emberek egyre kiszolgáltatottabbak, reményvesztettek, a tragédia már nem szó arra, ami zajlik a tíz éve még virágzó országban, amely most nagyhatalmak játékszerévé vált: az oroszok és irániak támogatják a szír kormánycsapatokat, a vegyi fegyverek mellett repeszgránátot és alighanem más tiltott fegyvereket is bevetettek már. Mindössze 2000 amerikai segíti az északkeleten állomásozó kurd csapatokat, miközben a török hadsereg is bele-beleharap Észak-Szíriába. Emellett az öböl-menti arab monarchiák által felfegyverzett és fizetett helyi és zsoldos milíciák egymással is harcolnak. A helyzet józanul nézve reménytelen: egy azonnali tűzszünet után csak a romeltakarítás is évekbe telne. A fegyverek begyűjtése is óriási kihívás lesz, a traumák felmérhetetlenek, a szétesett társadalmi csoportok összebékítése alighanem évszázados feladat lesz.

Lehet, hogy Donald Trump megtorló támadást rendel el a vegyi fegyverek bevetése miatt, de azt sem látni, hogy az USA igazából hajlandó-e beszállni a helyzet gyorsabb rendezése érdekében. Vagy így kényelmes mindenkinek? Vagy egyáltalán nincs megoldása ennek a konfliktusnak? Szegény, szegény szírek.

https://ujszo.com/velemeny/szegeny-szegeny-sziria

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: