//
most olvassa...
Befektetések, EU, Gazdaság, Infrastruktúra, Kormányzás, Magyarokról, Pártok, Pénzügyek, Politika, Régiók/autonómia

Cherecheş: a dél-tirolihoz hasonló gazdasági és közigazgatási autonómia lehetne Románia új országprojektje – Krónika

A gazdasági és közigazgatási autonómia lehetne Románia új országprojektje – jelentette ki csütörtökön Cătălin Cherecheş. Nagybánya polgármestere a máramarosi üzletemberek egyesületének alakuló gyűlésén beszélt, amelyen jelen volt Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is.

Cătălin Cherecheş: jön, hogy a Bukaresti út nevét Bécsi útra változtassam, mert oda egyszerűbb és kényelmesebb eljutni, és nem érzem magam megalázva (kronika.ro/Facebook – Cătălin Cherecheș – archív)

„Én nem a régiósítás, hanem az autonómia híve vagyok. Nem decentralizációra, hanem gazdasági és közigazgatási autonómiára van szükség. Én azt gondolom, hogy

Romániának Dél-Tirolról kellene mintát vennie, egy olyan autonómiáról, amely ösztönzi a helyi befektetőket és a hasznot is helyben hagyja, nem megszűri egy fővároson keresztül, amely egyáltalán nem biztos, hogy Nagybánya, Suceava, Arad vagy Bákó érdekeit nézi.

Azt gondolom, hogy a százéves Romániának új országprojektre van szüksége. Idejét múlt Románia mai közigazgatási szervezése” – jelentette ki az Agerpres szerint Cherecheş.

A polgármester szerint hagyni kellene a tanácsokat, hogy a helyi igényeknek és szükségleteknek megfelelően határozzák meg a helyi adókat és illetékeket. Cherecheş úgy véli: a legfontosabb tőke nem a pénz, hanem az emberek, és az önkormányzatoktól kezdve az üzleti életig mindenkinek a jól képzett munkaerő hiánya jelenti a legnagyobb problémát.

A polgármester elmondta: amikor a város egy kereskedelmi társasággal partnerségben pénzt pályázott egy oktatási központra, „jöttek valami fiúk Bukarestből és azt mondták: ti, itt, Nagybányán, 50 pontot érdemeltek ezért. Ezután elmentek Bákóba, ahol volt – meglepő módon – egy pontosan ugyanilyen projekt, amelyik azonban 70 pontot érdemelt. Paradox módon éppen ugyanaz a cég volt a partner. Akkor milyen igazságosságról beszélünk?

Hogy nézzek én Bukarestre úgy, hogy azt mondjam, emberek, ez a főváros, és büszke vagyok azokra, akik vezetnek bennünket? Hát jön, hogy a Bukaresti út nevét Bécsi útra változtassam, mert oda egyszerűbb és kényelmesebb eljutni, és nem érzem magam megalázva, mint akkor, amikor Bukarestbe megyek”

– mondta Cherecheş. A polgármester hozzátette: ez a kormány 14 millió eurót „lopott el” Nagybánya költségvetéséből az adótörvénykönyv módosításával.

https://kronika.ro/erdelyi-hirek/chereche-a-del-tirolihoz-hasonlo-gazdasagi-es-kozigazgatasi-autonomia-lehetne-romania-uj-orszagprojektje

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: