//
most olvassa...
Délvidék/Horvátország-Szerbia-Szlovénia, EU, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Külpolitika, Kormányzás, Magyarokról, Politika

Pellegrini: Az EU-csúcs zárónyilatkozata jó hír Schengenre nézve – ujszo.com/TASR

A kétnapos EU-csúcs zárónyilatkozata pozitívnak tekinthető a schengeni övezet működése szempontjából. Mérséklődött a nyomás a belső határok kényszerű lezárásával összefüggésben. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelentette ki pénteken Brüsszelben.

Peter Pellegrini kormányfő és Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke Brüsszelben (ujszo.com/TASR)

A szlovák miniszterelnök fontosnak tartja, hogy a zárónyilatkozat nagy hangsúlyt fektet az EU külső határainak védelmére, illetve arra a tervre, hogy a harmadik országokban létesítsenek kikötőpontokat az Európába belépni szándékozó migránsok számára. A kikötőpontokat az ENSZ Menekültügyi Főbiztosi Hivatalával (UNHCR) és a  Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) együttműködve építenék ki.

Ezeken kívül szükség esetén az első vonalbeli országokban önkéntes alapon ellenőrzött menekültközpontokat is létesítenének, melyeket az EU költségvetéséből finanszíroznának, tehermentesítve ezáltal az említett országok államháztartását.

Pellegrini hangsúlyozta az „ellenőrzött” kifejezést. Ezek a központok szerinte ugyanis abban különböznének az eddigi hotspotoktól, hogy nem csupán összegyűjtenék és nyilvántartásba vennék a migránsokat, hanem ellenőriznék is őket, és abban az esetben, ha nem jogosultak a védelemre, visszaküldenék őket a származási országba.

Pellegrini: Szlovákiába egyetlen migráns sem jöhet a beleegyezésünk nélkül

A kormányfő ugyanakkor elismerte, hogy az európai vezetőknek még megoldást kell találniuk arra a helyzetre, ha a menekültek egy konkrét EU-tagállamban akarnak majd menedékjogért folyamodni. Több tagállam is egyfajta „közös ellátást” indítványoz annak érdekében, hogy a nyomás egyenletesebben oszoljon el.

A zárónyilatkozat a kormányfő véleménye szerint mérsékli azokat a kockázatokat, amelyek a schengeni övezet működését veszélyeztették.

„Úgy vélem, a vezetők tárgyalását és a zárónyilatkozat elfogadását követően a helyzet újra racionalizálódott, és ma már az egyes vezetők nem gyakorolnak nyomást avégett, hogy autonóm nemzeti megoldásokat érvényesíthessenek, ide értve a belső határok lezárását is” – szögezte le Pellegrini, hozzátéve, jó eséllyel továbbra is élhetünk a Schengen által nyújtott előnyökkel.

https://ujszo.com/kozelet/pellegrini-az-eu-csucs-zaronyilatkozata-jo-hir-schengenre-nezve

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK