//
most olvassa...
Cotroceni, Igazságügy, Kormányzás, Parlament, Pártok, Politika

Románia nem hátrálhat meg a korrupcióellenes harcban – Johannis „kemény, de igazságos” harc iránt elkötelezett főügyészt akar – Krónika/MTI

Elfogadhatatlan, hogy Románia meghátráljon a korrupcióellenes harcban – jelentette ki Klaus Johannis államfő csütörtökön, jelezve, hogy fenntartásai vannak a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére jelölt Adina Florea alkalmassága tekintetében.

A korrupcióellenes harcnak folytatódnia kell. Brüsszelből is bírálta a kormány intézkedéseit Klaus Johannis (kronika.ro)

Az uniós csúcson részt vevő Johannist román újságírók kérdezték Brüsszelben belpolitikai témákról. Arra a kérdésre, hogy kinevezi-e korrupcióellenes főügyésznek az igazságügyi miniszter által jelölt Adina Floreát, a román államfő kifejtette: a DNA élére független, a korrupció elleni „kemény, de igazságos” harc iránt elkötelezett főügyészt szeretne. Románia szerinte példaképpé vált ezen a téren, és elfogadhatatlan bármilyen visszalépés. Emlékeztetett, hogy az igazságszolgáltatás szakmai szervezete, a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) alkalmatlannak találta Floreát a posztra, a miniszter mégis őt jelölte.

Johannis nem nyilatkozott arról, hogy elutasítja-e a kinevezést, döntéséről hazatérte utánra ígért tájékoztatást.

A jobboldali államfő ismét bírálta a szociálliberális kormány „átláthatatlan, általános zavart keltő” törvényalkotási módszerét is. Johannis roppant „aggasztónak” nevezte azt a hétfőn hozott sürgősségi rendeletet, amellyel a kormány a parlament által frissen módosított igazságügyi törvényeket módosította. Emlékeztetett: a bírák korkedvezményes nyugdíjazásának alaposabb megfontolására ő maga is felkérte a kormánytöbbséget, amely mégis benne hagyta ezt a lehetőséget az igazságügyi reformcsomagban, hogy aztán közvetlenül hatályba lépése előtt az igazságügyi miniszter „közvita és minden magyarázat nélkül” módosítson egyes cikkeket.

“Legalább megoldotta volna a problémát, de csak elhalasztotta” – méltatlankodott Johannis.

Az államfő azt is kifogásolta, hogy a kormányrendelet egyik napról a másikra, a CSM véleményezését figyelmen kívül hagyva vezetett be olyan feltételeket az ügyészek számára, amelyeket semmilyen parlamenti vita nem készített elő.

Johannis leszögezte: a kormányrendeletnek nem lehet visszamenőleges hatálya. A jogszabállyal szemben felmerült alkotmányossági kételyek ügyében az államfő is várja a fejleményeket: eleget tesz-e az ombudsman – az egyedüli, aki kezdeményezheti egy sürgősségi kormányrendelet alkotmányossági normakontrollját – a szakmai szervezetek és az ellenzék felkérésének.

A legfőbb ügyész kedden úgy értékelte: a sürgősségi kormányrendelet rengeteg működési zavart idéz elő a vádhatóságoknál, beleértve a DNA-t is. A rendelet az eddigi hatról (illetve a most hatályba lépő törvényben szereplő nyolcról) tíz évre növeli a korrupcióellenes ügyészektől megkövetelt szakmai tapasztalatot. Az ellenzéki sajtó szerint az előírás visszamenőleges alkalmazása megbénítaná a DNA működését, ahonnan mintegy 40 ügyésznek kellene távoznia.

https://kronika.ro/belfold/romania-nem-hatralhat-meg-a-korrupcioellenes-harcban-n-johannis-bkemeny-de-igazsagosr-harc-irant-elkotelezett-fougyeszt-akar

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: