//
most olvassa...
Délvidék/Horvátország-Szerbia-Szlovénia, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Kárpátalja/Ukrajna, Magyar Polgári Párt - MPP, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Semjén Zsolt képviseli a magyar kormányt az RMDSZ kongresszusán, Liviu Dragnea részvétele bizonytalan – Krónika

Közzétette az RMDSZ, hogy melyik romániai és magyarországi politikai alakulatok képviselői jelezték részvételüket eddig a szövetség február 22-én és 23-án Kolozsvárt rendezendő kongresszusán.

Semjén Zsolt, Kelemen Hunor és Liviu Dragnea az RMDSZ zilahi kongresszusán (kronika.ro/Bíró István)

Az RMDSZ szerdai hírlevele szerint az alakulat legfontosabb döntéshozó fórumán köszöntőt mond Călin Popescu-Tăriceanu, a bukaresti szenátus és a kormányzó Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke, Dan Barna, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát (USR) elnöke, Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke és Emil Boc, Kolozsvár polgármestere.

Nem szerepel a romániai politikusokat sorjázó listán a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője, holott az RMDSZ-t parlamenti együttműködés fűzi az alakulathoz, Liviu Dragnea pártelnök pedig a legutóbbi, 2017-ben Zilahon rendezett kongresszuson is részt vett. Igaz, az RMDSZ közölte azt is: a meghívottak listája nem teljes, további visszaigazolásokra számítanak a következő két napban.

A magyar kormányt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettese, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke képviseli a kincses városi tisztújító kongresszuson.

Jelen lesz Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Ungár Péter, az Lehet más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője, Molnár Zsolt, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselője, ugyanakkor az erdélyi magyar politikai alakulatok közül eddig Mezei Jánosnak, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökének neve szerepel a listán. A kongresszuson a Kárpát-medencei magyar pártok vezetői is részt vesznek: Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke, Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, valamint Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) alelnöke.

Mint ismert, a tisztújító kongresszuson egyedül Kelemen Hunor jelenlegi elnök pályázik a vezetői posztra. Az alakulat szerint a kongresszusnak a szövetségi elnök megválasztásán túl az a feladata, hogy vitát indítson az erdélyi magyar közösség jövőjéről, valamint meghatározza az RMDSZ legfontosabb közpolitikai törekvéseit az oktatás, a gazdaság, az infrastruktúra, az egészségügy és a társadalomszervezés terén.

2019. február 20., 12:25 • utolsó módosítás: 2019. február 20., 12:28

https://kronika.ro/erdelyi-hirek/semjen-kepviseli-a-magyar-kormanyt-az-rmdsz-kongresszusan-dragnea-reszvetele-bizonytalan

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: