//
most olvassa...
Befektetések, Gazdaság, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Média, NATO/fegyveres ügyek, Politika, Régiók/autonómia

Megbüntette a román médiahatóság a magyar állam székelyföldi klubfinanszírozása miatt hőbörgő Antena 3 csatornát – Krónika

Tizenötezer lejes bírsággal sújtotta a román médiahatóság az Antena 3 bukaresti hírtelevíziót a székelyföldi futballkluboknak juttatott magyar állami támogatások kapcsán megfogalmazott magyarellenes kirohanások miatt.

(kronika.ro/Antena3)

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) határozata értelmében a korrupció miatt letöltendő börtönbüntetéssel sújtott Dan Voiculescu üzletember-politikus tulajdonában álló csatorna Találkozási pont (Punctul de întâlnire) című műsorának 2018. november 14-én sugárzott epizódja „érdemelte ki” a pénzbüntetést. A szóban forgó műsor vezetője, Radu Tudor éles szavakkal bírálta a Gazeta Sporturilor sportnapilapban megjelent információkat, miszerint Magyarország a román labdarúgó-bajnokságban szereplő csapatokat, egészen pontosan székelyföldi együtteseket finanszíroz.

A befolyásos újságíróként és katonai elemzőként emlegetett moderátor vádaskodása szerint a magyar kormány pénze szélsőséges akciók, továbbá az etnikai alapú területi autonómiát zászlajára tűző szeparatista csoportosulás támogatását célozza.

A bukaresti médiahatóság azonban úgy ítélte meg, hogy Tudor semmiféle bizonyítékkal nem támasztotta alá állításait, holott az audiovizuális törvény 64. cikkelye első bekezdésének b. pontja kimondja, hogy „a műsorvezetőnek kötelessége pártatlan, jóindulatú magatartást tanúsítani”, ugyanakkor ellenőrzött és helyes információkat felhasználni. „Az Antena 3 stúdiójában olyan véleményeket fogalmaztak meg a nézőközönség számára, amelyeket nem támasztották alá a műsorvezető állításainak valóságalapját megerősítő bizonyítékokkal. Ezáltal a hírközlő áthágta a pártatlanság és az egyensúly elvének kötelező tiszteletben tartását előírő rendelkezéseket” – idézte a Hotnews hírportál a CNA határozatát.

Különben a román médiában és a közéletben nagy port kavaró ügy akkor pattant ki, amikor a Gazeta Sporturilor tavaly novemberben – az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott válasz alapján – megírta, hogy a magyar kormány közvetlenül pénzel két székelyföldi labdarúgócsapatot, az élvonalbeli Sepsi OSK-t és a harmadik ligás FK Csíkszeredát, amelyeknek egymilliárd forintot folyósított.

Ennek kapcsán Radu Tudor nemcsak az Antena 3-ban sugárzott műsorában, hanem a blogján is támadta a magyarokat. Azt írta: az ilyen „kétes” külföldi finanszírozások, amelyeket a sport, a kultúra vagy a gazdaság ürügyén tesz Magyarország, a háttérben hibridháborús mechanizmusokat rejt. Szerinte figyelembe kell venni a magyar-orosz kapcsolatokat, valamint Oroszországnak Kelet-Európa és a Balkán ellen irányuló agresszióit, amelyek szerinte jelentősen rontották a térség biztonságát.

2019. február 27., 23:52 • utolsó módosítás: 2019. február 27., 23:57

https://kronika.ro/belfold/megbuntette-a-roman-mediahatosag-a-magyar-allam-szekelyfoldi-klubfinanszirozasa-miatt-hoborgo-antena-3-at

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: