//
most olvassa...
Erdélyi Magyar Néppárt - EMNP, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Pártok, Politika, Régiók/autonómia

Nem közérdek? Az ügyészség beszüntette az eljárást a váradi magyarzászló-gyújtási kísérlet ügyében – Krónika

Nem tekintik közérdeknek a román nyomozó hatóságok a magyar zászló ellen irányult támadás kivizsgálását és megbüntetését, és nem indítanak eljárást a nagyváradi zászlógyújtási kísérlet ügyében – válaszolta az ügyészség az EMNP-nek.

Zatykó Gyula (balra) és Csomortányi István felháborítónak tartja az ügyészség döntését (kronika.ro/EMNP)

A tavaly decemberi incidens fejleményeiről Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos elnöke és Zatykó Gyula, az alakulat alelnöke számolt be keddi nagyváradi sajtótájékoztatóján. Mint ismert, december 30-ára virradóra megpróbálták felgyújtani az RMDSZ Bihar megyei székházára kitűzött magyar zászlót a nagyváradi Fekete Sas Palotában, ám egy fiatalember időben megakadályozta, hogy a lobogó lángra kapjon. A Bihar megyei rendőrségnek csak februárban sikerült azonosítania a 21 éves lányt, akit tette elkövetése közben le is filmeztek.

Csomortányi István kedden felidézte: a magyar zászlót ért támadás másnapján rendőrségi és ügyészségi feljelentést is tettek, valamint februárban jelezték – a hatóságok megkeresése nyomán –, hogy részt kívánnak venni az eljárásban, most pedig írásos tájékoztatást kaptak az ügy állásáról. A politikus közölte, az ügyészség a nyomozás beszüntetéséről tájékoztatta őket, valamint arról, hogy nem indítanak semmiféle eljárást. Egyébként miközben a rendőrség és az RMDSZ korábban rongálásért tett feljelentést, addig a néppárt közösség elleni izgatás miatt is kérte az eljárást.

Csomortányi hozzátette: a most kézhez kapott tájékoztatásban az ügyészség tulajdonképpen azt indokolta meg, hogy miért nem számít bűncselekménynek Nagyvárad központjában magyar zászlót égetni.

„Az indoklás szerint azért nem indítanak nyomozást közösség elleni izgatás miatt, mert a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján úgy vélik, a szóban forgó cselekményt nem látta senki, azt a két fiatalt kivéve, akik eltávolodtak az elkövetőtől az eset közben. Ezzel szemben a videófelvételeken jól látszik, hogy többen is jelen voltak a szórakozóhelyeknek teret adó épületben, hallani az ott jelenlévő fiatalok zaját, továbbá meggyőződésünk, hogy függetlenül attól, hányan látták a zászlóégetés kísérletét, egy közösségi jelkép nyilvános megrongálása akkor is a közösség ellen elkövetett cselekménynek minősül” – hangsúlyozta a politikus. Szerinte az ügyészség tájékoztatásának legfelháborítóbb pontja az, melyben azt állítják: a közösségi szimbólum nyilvános megrongálásának kivizsgálása és megbüntetése nem tekinthető közérdeknek.

Az EMNP elnöke közölte, húsz napon belül megfellebbezik az ügyészség határozatát, és fenntartják 42 642 lejes kártérítési igényüket, hiszen korábban épp ennyire büntették meg Péter Ferenc Maros megyei tanácselnököt, aki – még Szováta polgármestereként – kitűzte a székely zászlót a város polgármesteri hivatalára. Csomortányi szerint világosan látszik, a hatóságok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy kimentsék az elkövetőt.

Zatykó Gyula felhívta a figyelmet: nem ez volt az első eset, hogy az emblematikus nagyváradi épület passzázsában kihelyezett magyar szimbólumot támadás érte. Különösen szomorúnak nevezte, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszakban nem született olyan törvény Romániában, mely egyértelmű védelmet biztosítana a magyar jelképek számára. „Keserűen kell megállapítanunk: a bukaresti magyar képviselők mulasztása ez, de még most sem lenne késő orvosolni a kialakult helyzetet” – mondta Zatykó Gyula. Hozzátette: korábban már felkérték az RMDSZ-t, hogy közösen lépjenek fel a magyarellenes megnyilvánulások ellen, s dolgozzanak ki törvénytervezetet, mely hosszútávú és biztos megoldást jelentene a nemzeti jelképek megvédése terén.

2019. április 09., 17:40 • utolsó módosítás: 2019. április 09., 17:46

https://kronika.ro/erdelyi-hirek/nem-kozerdek-az-ugyeszseg-beszuntette-az-eljarast-a-varadi-magyarzaszlo-gyujtasi-kiserlet-ugyeben

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK